Švédsko vyhostí až 80-tisíc migrantov, nedostali azyl

ŠTOKHOLM – Švédsko vyhostí zhruba 80-tisíc migrantov, ktorým tamojšie úrady zamietli žiadosť o azyl. Vyhlásil to švédsky minister vnútra Anders Ygeman.

„Hovoríme o 60-tisíc ľuďoch, avšak toto číslo sa môže zvýšiť na 80.000,“informoval Ygeman s tým, že neúspešných žiadateľov o azyl bude krajina deportovať charterovými letmi v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov.

Vlani požiadalo vo Švédsku o azyl 163.000 migrantov, čo je najvyšší počet na jedného obyvateľa v celej Európe. Z približne 58.800 minuloročných prípadov  prisťahovalecké úrady akceptovali 55 percent.

Ygeman na sociálnej sieti Twitter pripomenul, že nevie, koľko migrantov má šance na získanie švédskeho azylu, podľa neho o tom rozhodujú príslušné úrady a súdy.

Cieľ migrantov

Do krajiny vlani prišlo aj 35.400 neplnoletých migrantov bez sprievodu dospelej osoby, čo je päťkrát viac, než tomu bolo rok predtým.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Švédsko nedávno zaviedlo dočasnú kontrolu štátnych hraníc v snahe o lepšie monitorovanie prílevu migrantov. Táto škandinávska krajina je totiž popri Nemecku hlavným cieľom osôb ilegálne vstupujúcich do EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices