Brusel poslal tajnú kontrolu na grécku hranicu. Výsledok bol katastrofálny

ATÉNY – Grécka tlač špekuluje o možnom odchode Grécka zo schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol. Európska komisia totiž vyhlásila, že Atény dostatočne nechránia vonkajšie hranice Európskej únie.

Stredoľavý denník Ta Nea vyšiel s palcovými titulkami: „Sledujte si hranice, alebo opustíte Schengen“. V článku sa uvádza, že krajiny Únie teraz vnímajú Grécko ako„Achilovu pätu“ schengenského priestoru a že Atény dostali „tvrdé ultimátum“ s 90-dňovou lehotou na to, aby vykonali nápravu.

Grécka vláda prvýkrát verejne dostala výstrahu, že pokiaľ ihneď neprijíme príslušné opatrenia na efektívnu kontrolu hraníc a identifikáciu utečencov, hrozí krajine dvojročné vylúčenie z priestoru voľného pohybu osôb.

Európa v panike

Konzervatívny denník Eleftheros Typos na svoje prvej strane píše o „Európe v panike a gréckej vláde v slepej uličke, zatiaľ čo sa deti topia v Egejskom mori“. Podľa denníka blízkeho opozičnej Novej demokracii sa únia snaží uzamknúť svoje hranice a zablokovať tisíce migrantov na gréckom území. Európska únia vraj kritizuje nepružnosť gréckej vlády pri budovaní registračných centier pre utečencov.

„Ide o hru, v ktorej si na seba všetci prehadzujú zodpovednosť,“ súdi denník.„Grécka vláda čelí následkom svojich chýb, ale aj výhovorkám Bruselu,“ dodáva.

Koniec blame game

Ďalšie konzervatívne noviny Kathimerini a ľavicový Ethnos citujú vyhlásenie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý na kritiku Bruselu reagoval počas návštevy Izraela.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

„Nech skončí ´blame game´ (vzájomné obviňovanie). Nikdy to nemalo úžitok,“ povedal Tsipras, podľa ktorého Grécko začalo plniť svoje záväzky a v februári bude pripravené. Zároveň povedal, že je zvedavý, či Únia splní svoje záväzky, hlavne čo sa týka dohody s Tureckom, ktorému sľúbila tri miliardy eur na udržanie migrantov na svojom území.

Nedostatky pri ochrane hraníc

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis povedal, že Grécko má vážne nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru. Oprel sa o údaje z polovice novembra.

Grécka vláda sa bráni, že evidencia prisťahovalcov je teraz oveľa efektívnejšia a od prelomu februára a marca už bude vďaka prevádzke všetkých plánovaných hotspotov, teda registračných centier, plne funkčná.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices