sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Richard Sulík: Merkelová skončí sama, alebo ju odvolajú. Gréci sú zatiaľ ticho, lebo majú naše peniaze

Aj politicky prešla Európa plynulo do ďalšieho roka. Na pôde parlamentu sú skeptici, ale aj pozitívne ladení politici, ktorí prognózujú vyriešenie migračnej krízy. Richard Sulík porozprával o tom, ako vidí rok 2016, ale aj o situácii v Grécku a dohode s Iránom.

sulíkMinulý rok bol poznačený dvomi veľkými krízami. Ako veľmi v Európe rezonujú aj tento rok?

Prvé mesiace obťažovali so svojimi problémami Úniu Gréci, druhý polrok to boli migranti, ktorí názorne ukázali fatálne zlyhanie európskych lídrov pri riešení krízy. Tento rok to pokračuje. Migračná kríza bude zamestnávať európske elity celý rok, nedá sa vyriešiť  v krátkom období. Zároveň predpokladám, že nemecká kancelárka Merkelová nedokončí tento rok vo svojom úrade. Buď odíde dobrovoľne, alebo jej vyhlásia nedôveru.

Dala by sa situácia riešiť aj inak?

Nevidím žiadne iné riešenie zo strany Nemecka. Následne budú zavreté nemecké hranice, čo by mohlo byť riešením. Zároveň je veľmi otázne čo spôsobí výrazné zníženie ceny ropy a spomalený rast čínskej ekonomiky. V najhoršom prípade vytlačíme peniaze, lebo takto sa to v EÚ robí.

Vráťme sa ku Grécku. Aká je tam atmosféra teraz?

Gréci dostali 86 miliárd eur a neplnia a ani nebudú plniť to, čomu sa zaviazali. Kým tie miliardy neminú, nebude sa nič riešiť nahlas, budú ticho. Únia sa tým nebude zaoberať, lebo rieši iné problémy a až na jeseň 2016 sa všetci zhrozia, že opäť sú tu tí Gréci. Už to malo byť dávno vyriešené.

Utečenecká kríza prekryla tú grécku?

Tá migračná prekryla úplne všetko. Napríklad je na svete nová dohoda s Iránom. Je to obrovský krok, o ktorom sa však hovorí minimum, lebo to je pozitívna správa, je to prospešné pre upokojenie situácie na Blízkom východe.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Čo táto dohoda znamená pre Slovensko?

Otvorí sa trh pre firmy, ktoré tam môžu začať svoj biznis. Samozrejme, ak ich v tom štát nejako rozumne podporí, to znamená, že im otvorí dvere diplomatickou politikou. Ale nejde ani tak o výhody Slovenska, ale situácia na Blízkom východe má byť v eminentnom záujme celej Európy, lebo tam sú počiatky migračnej krízy.

Ak sa naplní vaša prognóza a Merkelová skončí na svojom poste, hranice Nemecka sa uzavrú a Európa môže prísť až o 3 miliardy eur…

Neviem, kto to takto vyčíslil, dôležitejšie je, že ak Nemecko uzavrie hranice, hneď na to ich zavrie aj Rakúsko, ktoré budeme nasledovať po pár hodinách aj my. Potom sa zavrú hranice Chorvátska a Srbska. Zavrieť hranicu neznamená, že cez ňu neprejde žiaden kamión. Ale že sa sekne ten tok migrantov. Kto požiada o azyl, bude čakať pred hranicami EÚ, nie priamo v Únii. Nemecko musí tento krok spraviť, aj preto, aby dodržalo svoju vlastnú ústavu.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O bed

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices