Nemecko chce stavať byty pre utečencov, stavebné firmy dostanú daňové úľavy

BERLÍN – Nemecko bude tlačiť na krajiny severnej Afriky, aby prijímali späť odmietnutých žiadateľov o azyl. Použije k tomu aj nástroje rozvojovej politiky, povedala kancelárka Angela Merkel po nočnom rokovaní spolkových krajín. Vláda podľa Angely Merkel vytvorí stimuly na výstavbu nových bytov v Nemecku, aby zaistila ubytovanie pre utečencov.

Kancelárka pripomenula, že sa predstavitelia strán vo štvrtok dohodli na zaradení Tuniska, Alžírska a Maroka na zoznam bezpečnostných krajín, čo znamená, že občania týchto štátov nebudú mať šancu získať v Nemecku azyl.

„Teraz sa musíme zamerať na to, ako môžeme lepšie a rýchlejšie vracať odmietnutých žiadateľov o azyl. Budeme rokovať s každou z týchto krajín pôvodu a budeme sa snažiť pokročiť vpred za využitie nástrojov zahraničnej i rozvojovej politiky,“ povedala kancelárka.

Stopka pre rozvojovú pomoc

Nemeckí politici už v minulosti navrhovali, aby Berlín obmedzil alebo úplne zastavil rozvojovú pomoc pre tie štáty, ktoré sa budú zdráhať prijať späť svojich občanov, ktorí v Nemecku azyl nedostali.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Integrácia do spoločnosti

Angela Merkel taktiež zdôraznila, že pre utečencov, ktorí môžu azyl získať, je nutné zaistiť podmienky pre ich integráciu do spoločnosti. „Ich úspešná integrácia na pracovný trh a to, aby si osvojili naše hodnoty, je kľúčový projekt pre budúce roky,“ povedala kancelárka.

Vláda to podľa nej podporí aj stimulmi na výstavbu bytov pre utečencov. Kabinet by mal stavebným spoločnostiam poskytnúť daňové úľavy, ich rozsah ale kancelárka neupresnila.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices