keith taylor
Poslanec Keith Taylor pochádza zo Spojeného kráľovstva a v EP zasadá v skupine Zelených/ESA. PHOTO: © European Union 2015.

Keith Taylor o strave pre deti: Vyhoďme prebytočný cukor, deti sú už aj tak dosť sladké

Európsky parlament na svojom januárovom plenárnom zasadnutí vetoval návrh Komisie ohľadne množstva povoleného cukru v strave pre deti, čím jej ho vrátil na prepracovanie. Autor parlamentnej námietky Keith Taylor vysvetľuje, že „obezita je ten najvážnejší zdravotný problém 21 storočia. Kto chce, aby si deti zvykali na sladké?“ V rozhovore hovorí i o tom, prečo Parlament zamietol návrh Komisie ako aj to, čo môže EÚ urobiť na podporu zdravého stravovania.

Keď poslanci vetovali návrh celoúnijných pravidiel o množstve povoleného cukru v potravinách pre deti, odvolávali sa na to, že vysoký obsah cukru by prispel k nárastu detskej obezity. Môžete nám o tom povedať viac?

Delegovaný akt, s ktorým prišla Komisia, by umožňoval, aby strava pre deti na báze cereálií mohla i naďalej obsahovať 30% cukru. Toto je v priamom rozpore s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorých by mal byť horný limit 10% alebo 5%, ak chceme byť skutočne opatrní. Poslanci tu Komisii jednoznačne odkázali „nie, vykopnime nadbytočný cukor, deti sú už aj tak dosť sladké.“ Obezita je ten najvážnejší zdravotný problém 21 storočia. Kto chce, aby si deti zvykali na sladké?

Poslanci svojím hlasovaním vrátili návrh Komisii na prepracovanie. Čo bude nasledovať teraz?

Komisia bude musieť prísť s novým návrhom, ktorý by mal brať do úvahy postoj Parlamentu. Chceme čisté a obyčajné jedlo pre deti, nie je to nič zložité. Dúfam, že Komisia si pripomienky Parlamentu vzala k srdcu. Poslanci budú teraz na to zblízka dohliadať a ak bude treba, odmietnu i ďalší delegovaný akt. Jasná väčšina poslancov bola za vetovanie návrhu a práve to sa aj stalo.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

V parlamentnom uznesení sa uvádza, že „nesprávne stravovanie je v súčasnosti zďaleka najčastejšou skrytou príčinou chorôb a úmrtí na celom svete.“ Ako sa môže Parlament podieľať na riešení tohto problému?

Vo výbore pre životné prostredie a verejné zdravie sme sa snažili presadiť nové označovanie potravín, ktoré by spotrebiteľov varovalo, ktoré potraviny majú zvýšený obsah cukru, soli alebo tuku. Bohužiaľ, oboril sa proti tomu priemysel a náš návrh neprešiel. V dnešnej dobre potrebujeme viac transparentnosti čo sa týka surovín, ktoré obsahuje naša strava. Hovorí sa, že ste to, čo jete. Parlament by mal podporovať udržateľné a zdravé stravovanie. Príliš veľa cukru, soli a tukov je zlé nielen pre deti, ale i pre dospelých. Budeme sa snažiť o to, aby bolo na balených potravinách uvádzaných pre spotrebiteľov viac informácií.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices