S kým sa môžu rovnať Bratislava a Košice – s Viedňou alebo Palermom?

Európska komisia uskutočnila celoeurópsky prieskum o kvalite života v európskych mestách. Pýtali sa 40 000 ľudí žijúcich v 83 mestách Európy. Zo slovenských miest boli do prieskumu zaradené Košice a Bratislava. Prieskum skúmal ako sa obyvateľom európskych miest žije, ako sú spokojní s kvalitou života, ako hodnotia kvalitu verejných služieb, akými sú vzdelávanie, doprava, dostupnosť kultúrnych a športových zariadení.

Za tri najväčšie problémy miest Európania považujú zdravotníctvo, nezamestnanosť a vzdelávanie. Veľká časť Európanov tiež negatívne hodnotí prístup k dobrému bývaniu za rozumnú cenu. Zo skúmaných miest sú ľudia najspokojnejší v dánskom Aalborgu, litovskom Vilnuse a severoírskom Belfaste. Naopak najmenšia spokojnosť so svojimi mestami panuje v Palerme, Aténach, Neapole a Miškolci.

Najväčšia spokojnosť s dopravou je vo Viedni a Helsinkách. Naopak, najmenej spokojní sú obyvatelia Košíc, fínskeho Oulu, Lefkosie a talianskych miest. Košice v tomto parametri dokonca zaznamenali spolu s Rigou najväčší pokles v porovnaní s rokom 2012. Na druhej strane Košice a Bratislava patria medzi mestá kde bol zaznamenaný najväčší nárast spokojnosti so športovými zariadeniami.

Prieskum ukázal, že z pohľadu kultúrnej ponuky jednoznačne vedú Viedeň a Helsinki.

Bratislava je zas medzi štyrmi mestami, kde je najväčšia spokojnosť s pracovnými príležitosťami. Naopak najhoršie sú na tom mestá v Španielsku, Grécku a Taliansku. Z pohľadu otvorenosti k cudzincom vynikajú rumunské mesto Kluž a dánska metropola Kodaň.

Viac..  Komisia prijíma opatrenia na podporu biotechnológie a biovýroby v EÚ

So službami samosprávy sú najviac spokojní v Luxemburgu, Belfaste a Aalborgu. Naopak v Bratislave a Berlíne zistil prieskum najväčšiu nespokojnosť. S názorom, že samospráva pomáha ľuďom nesúhlasí v Bratislave 61% obyvateľov. To sa odrkadľuje aj na miere dôvery obyvateľov k miestnym úradom. Bratislava je v tomto rebríčku na chvoste spolu s Rímom a Palermom.

Kvalitu vzduch najhoršie hodnotia v Krakowe a Ostrave. Čistotou mesta vyniká Oviedo a Luxemburg, naopak Rím a Palermo majú čo doháňať. So zeleňou sú spokojní najmä vo švédskom Malmo, Mníchove a poľskom Bialystoku. Košice sú v tejto kategórii skokanom, keďže zaznamenali v porovnaní s rokom 2012 nárast spokojnosti až o 18%. Pod tento úspech sa nepochybne podpísali aktivity a revitalizácia mesta pri príležitosti Európskeho hlavného mesta kultúry.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices