vladimír maňka 2
Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Maňka: Frustrovaní migranti sú živnou pôdou pre Islamský štát

Začalo sa holandské predsedníctvo Rady EÚ, ktoré má zaúkolované činnosti na prvý polrok 2016, potom bude pokračovať v predsedníctve Slovensko. O výzvach, ktoré predsedníctvo prinesie, o alternatívach v riešení migračnej krízy ale aj o energetickom summite v Paríži porozprával pre Európske noviny europoslanec Vladimír Maňka.

Čo bude primárnym cieľom predsedníctva Slovenska v Rade EÚ?

Potrebujeme využiť spoluprácu s partnerskými členskými krajinami, aby sme dopomohli k zvýšeniu rastu jednotlivých štátov a k zamestnanosti. Existuje rezerva 1 250 miliárd eur, ktoré by sme vedeli spoluprácou získať.

To je obrovské množstvo peňazí. Aké najreálnejšie využitie takej sumy vidíte na Slovensku?

Napríklad rozvinutý digitálny trh, vďaka ktorému vytvoríme veľa perspektívnych pracovných miest. Keď hovoríme o tých miliardách eur, potenciálne je to niekoľko miliónov pracovných miest, ktoré by sme mohli vytvoriť, keby EÚ robila veci spoločne tam, kde ich nerobí. Momentálne existuje 28 rôznych legislatív, každá členská krajina má svoje vlastné zákony týkajúce sa digitálneho trhu. Tie zákony možno nie sú zlé, ale brzdia spoluprácu na úrovni Únie. Preto musíme odstrániť prekážky a tým pádom milión pracovných miest dokážeme vytvoriť. Nebude nás to blokovať, keď niekto bude chcieť ísť cez hranice obchodu a obchodovať na spoločnom európskom trhu.

Z rôznych zdrojov vieme, že migračná vlna nepoľavuje.

Je tu obrovský problém s utečencami. Musíme im ponúknuť inú humanitárnu alternatívu, akú máme nastolenú dnes. Aká to je alternatíva, keď utečenec, alebo migrant, prejde cez Európu tisícky kilometrov, potom zistíme, že nespĺňa žiadosti o azyl, ale je to len ekonomický migrant.

V čom vy osobne vidíte najlepšie riešenie tohto problému?

Žiadame, aby sa počas holandského predsedníctva urýchlene dokončilo vybudovanie pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá má chrániť schengenské hranice. Pretože ak človek prejde tie tisíce kilometrov, a nakoniec zistí, že nie je vhodný na udelenie azylu, je frustrovaný. A presne takýto ľudia sú živnou pôdou pre sfanatizovaní Islamský štát, ktorý ich môže získať do svojich radov.

Svetom otriasli silvestrovské sexuálne útoky na ženy. Môžeme sa obávať podobných incidentov aj v budúcnosti?

Zo Sýrie do Turecka utekajú státisíce ľudí. Do EÚ však príde drvivá väčšina mužov. Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že výrazne vyšší počet mužov v štáte spôsobuje chaos v pomere rodov, začína bujnieť prostitúcia a iné nekalé počiny, ako napríklad spomínané sexuálne útoky. Ak máme prijímať riešenia na pôde EÚ, nemôže to byť len tak, že politik spraví len to, čo si myslí. Musí to byť podložené odbornými názormi a štúdiami.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Humanitárni aktivisti a niektorí politici sa odvolávajú na pomoc, ktorú sme povinní poskytnúť ľuďom v núdzi.

Mnoho migrantov potrebuje pomoc, a my im ju musíme z humanitárneho hľadiska ponúknuť, ale treba to riešiť inou alternatívou. Toto bude aj cieľom hlandského prostredníctva. Chcú dosiahnuť výrazné zníženie objemu prichádzajúcich migrantov.

Pre Slovensko je pálčivá aj téma nezamestnanosti.

Vieme, že nezamestnanosť v Únii je vysoká, chceme pomôcť najmä mladým ľuďom, či už prostredníctvom stáží, alebo tréningom v odboroch, ktoré potrebujú jednotlivé štáty. Už vlani Slovensko využilo financie na to určené, tisíce ľudí získalo miesto a zotrvalo v ňom.

Vráťme sa k predsedníctvu. Je to pre našu krajinu veľkú zodpovednosť, akým témam sa chcete aktívne venovať?

Veľké témy ako je energetika a zmeny klíme. Som rád, že parížska konferencia priniesla reálne rozhodnutia, vďaka ktorým sa zlepšia podmienky života na zemi. Dnes vidíme lacnú čínsku oceľ, ktorá vytláča železiarne na východe Slovenska. Tým, že čínske trhy vyrobia milióny ton ocele navyše, aj keď ju nedokážu využiť, tým ničia trh. Musíme to okamžite riešiť ako dumping, a zamerať sa aj na iné trhy, ktoré môžu ten náš domáci zničiť. Chceme rozvíriť debatu o vlastných zdrojoch, ktoré by mali pomôcť  nášmu trhu. Napríklad aj tak, že sa zdražia výrobky z krajín tretieho sveta, kde ich produkuje nesmierne lacná pracovná sila a vďaka tomu ich hoci na našom vzdialenom trhu ale predsa môže zahraničný predajca predať za pomerne lacnú cenu. Dalo by sa to riešiť vysokou daňou a vysokým clom, ktorá by závisela od toho, akým spôsobom bol výrobok vyrobený.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka

 

O bed

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices