Frans Timmermans. PHOTO: © European Union 2016

Brusel chce opätovne získať kontrolu nad hranicami i tokmi utečencov

Rok 2016 má byť v rámci utečeneckej krízy rokom solidarity a spravodlivého rozdelenia zodpovednosti. Jedným z hlavných činov, ktorý má ovplyvniť migračné toky je zavedenie pohraničnej a pobrežnej stráže.

Okrem toho sa v roku 2016 má pracovať na premiestňovaní utečencov, ktorí v Únii nemôžu ostať. Na rad tiež príde reforma dublinského systému a balík opatrení týkajúcich sa legálnej migrácie. Posilňovať sa bude aj spolupráca s krajinami tretieho sveta či už v oblasti prevádzačstva alebo v spoločnom hľadaní príčin nepravidelných tokov utečencov do Európy.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans na kolégiu komisárov povedal: Z tejto krízy môžeme len získať. Rok 2016 by mal priniesť hmatateľné výsledky. Mali by sme získať kontrolu nad nepravidelnými tokmi utečencov i kontrolu našich hraníc.  Musíme predovšetkým zabezpečiť normálne fungovanie Schengenu a dosiahnuť, aby členské štáty nemali pocit, že je potrebné zavádzať kontroly na vnútorných hraniciach.“

Komisia tiež predložila pozmeňujúci návrh, ktorým chce zvýšiť rozpočet venovaný na riešenie migračnej krízy o 1,7 miliardy eur. Jednotlivé členské štáty sa tiež zaviazali, že národné výdavky prispôsobia tak, aby zodpovedali finančným prostriedkom Únie pre UNHCR, Svetového potravinového programu a iných.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

O vik

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices