blaha
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR: PHOTO: archív ĽB.

Ľuboš Blaha: Čakáme na ospravedlnenie z Bruselu

Holandský sociálny demokrat Frans Timmermans, prvý podpredseda Európskej komisie, vyhlásil, že zhruba 60% migrantov v Európe nie sú utečenci a majú byť deportovaní preč z Európy… Neskôr sa snažil svoj výrok zmierniť a vysvetľoval, že mal na mysli iba decembrové štatistiky.

My sme vám to vraveli

Beztak sa na jazyk derie otázka. Polroka zo Strednej Európy robili západní politici xenofóbov a teraz verklíkujú to isté, čo naši ľavicoví politici Fico, Zeman a ďalší hovorili od začiatku migračnej krízy. Som zvedavý, kedy aj Timmermansa tzv. „liberálna kaviareň“ označí za fašistu. Lebo taká tu bola v posledných mesiacoch móda… Každý, kto si dovolil trochu realistický postoj, okamžite bol označený za „hnedého“.

Nuž, tak asi potom aj Európska komisia riadne hnedne. A spolu s ňou francúzski socialisti, ktorí pripravujú tvrdé protiteroristické opatrenia; rakúski socialisti, ktorí bezprecedentne sprísnili azylový systém; či švédski sociálni demokrati, ktorí pred utečencami zatvorili hranice s Dánskom.

Ideály narazili na realitu

Jednoducho, nevychádzam z údivu, ako odrazu všetci v Európe otáčajú, ale nikomu ani nenapadne ospravedlniť sa za všetky tie neférové obvinenia voči Strednej Európe, ktorá jednoducho od prvého okamihu mala stopercentnú pravdu! Milióny migrantov Európa ani pri najlepšej vôli zvládnuť nemôže, tobôž nie, ak ide o neregulovanú migráciu, ktorá iba zvyšuje strach u obyvateľstva a nahráva krajnej pravici.

Smutným dôkazom je Švédsko, ktoré sprvoti otváralo náruč všetkým migrantom a odrazu je všetko inak. Nielenže uzavrelo hranice s Dánskom a sprísnilo svoju ochranu hraníc, ale Švédsko navyše oznámilo, že vyhostí 80 000 migrantov, ktorí nezískali azyl! O azyl požiadalo 160 000 migrantov, čiže Švédi deportujú rovnú polovicu migrantov. Časom možno aj viac… Ideály narazili na realitu.

Odrazu je dovolené byť realistický?

Nejdú mi ale do hlavy tri veci: Po prvé, ako je možné, že doteraz všetci „kávičkári“ hovorili o tom, ako máme pomáhať úbohým utečencom a my odrazu zisťujeme, že dokonca samo Švédsko so svojím ultra-liberálnym azylovým systémom odmieta udeliť azyl celej polovici žiadateľov. Hádam chce niekto povedať, že minimálne polovica migrantov nie sú utečenci? No ja neviem, keby takéto niečo zaznelo pred pár mesiacmi, tak tu už počúvame reči o fašizme, Pegide, Le Pénovej a Orbánovi. Už to odrazu nie je fašizmus, či ako? Znamená to, že Timmermans predsa len nehovoril len o decembri, či ako? Znamená to, že sa opäť potvrdzuje, čo Stredná Európa hovorila od začiatku, či ako?

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Po druhé, ako chcú Švédi deportovať 80 000 ľudí bez toho, aby použili donucovacie prostriedky? Niekto si fakt myslí, že do tých lietadiel naskáču dobrovoľne? Lebo ak nie, tak bude treba násilie. A ja som si istý, že pri použití donucovacích prostriedkov celá pobúrená európska kaviareň označí Švédsko za fašistický režim, vládnu sociálnodemokratickú stranu vylúčia zo Strany európskych socialistov a premiér Švédska bude považovaný za druhého Orbána. Alebo už sa odrazu môžu na úbohých (ilegálnych) migrantov používať donucovacie prostriedky, ak nerešpektujú zákony? Lebo doteraz to bol vraj fašizmus, orbánizmus a tak… Alebo žeby opäť dvojaký meter? Škandinávci môžu, Stredoeurópania nie?

Ako je to teda s tým vaším humanizmom, priatelia?

Po tretie, kam chce Švédsko posielať tých úbohých ľudí? Teda, aspoň takto sa „slniečkári“ pýtali nás – to ich chcete posielať späť do vojny? A my sme stále hovorili, že nie, že do Turecka, odkiaľ prišli. Ale to nikoho nezaujímalo – vraj sme boli bezcitní a fašisti a tak. Nuž, tak sa teda pýtam: to je Švédsko také cynické, že týchto úbohých migrantov, tie ženy, deti, ktoré vraj tvorili drvivú väčšinu migračnej vlny, skrátka, všetkých tých ubolených ľudí ide posielať do tých hnusných utečeneckých táborov, do tých strašných vojen, do tých chudobných regiónov? To fakt? A to si hovoria humanisti…

Pri všetkej úcte k našim európskym partnerom, ktorí sa doteraz na Strednú Európu pozerali zvrchu a hrali sa na lepších a humánnejších, povedzme si pravdu do očí: celé mesiace sme to schytávali len za to, čo dnes robia všetci. Možno by sa patrilo ospravedlniť…

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľuboš Blaha , predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti

 

 

O Ľuboš Blaha

Poslanec NR SR /SMER-SD/. Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Martin Hojsík reaguje na prípadné odvolávanie Ľuboša Blahu

Hoci sú vyzbierané podpisy na podanie návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu z postu podpredsedu parlamentu, …

Consent choices