Bert Koenders. PHOTO: © European Union 2016

Spolupráca a zodpovednosť sú podľa holandského predsedníctva kľúčové v riešení problémov Únie

Bert Koenders a Klaas Dijkhoff počas návštevy Prahy vyzvali členské štáty, aby postupovali spoločne, preukázali solidaritu a prebrali zodpovednosť za riešenie migračnej krízy. Práve Česko považujú za dôležitú súčasť riešenia utečeneckej krízy.

Stabilitu Európy ohrozuje predovšetkým pretrvávajúca migračná kríza i terorizmus. Sú to otázky, ktoré členské štáty nemôžu vyriešiť samostatne. Potrebujeme európsku spoluprácu, ktorá prinesie skutočné výsledky. Platí to aj pre zahraničnú politiku, migráciu či terorizmus. Každý by mal prispieť svojím dielom,“ povedal Bert Koenders.

Pre holandské predsedníctvo má v súčasnosti najvyššiu prioritu riešenie migračných tokov. Koenders i Dijkhoff sa domnievajú, že dialóg s Českom je dôležitou súčasťou pri riešení krízy, a to predovšetkým kvôli tomu, že Česko predsedá Vyšehradskej skupine. Poslanec Dijkhoff zdôraznil: Je dôležité, aby všetky členské štáty splnili svoje záväzky, vrátane tých v strednej Európe.“

Okrem migračnej krízy sa poslanci v Prahe venovali aj diskusii s ministrami Českej republiky o hlbšom a spravodlivejšom jednotnom trhu i o tom, ako chrániť zásady právneho štátu v Európe. Práve tieto body spadajú do najvyšších priorít súčasného holandského predsedníctva v Rade EÚ.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O vik

Odporúčame pozrieť

Česko predĺži kontroly na hraniciach so SR o ďalších 20 dní

Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní, platiť tak …

Consent choices