monika benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

M. Flašíková Beňová: V boji proti daňovým únikom je čas zamerať sa na veľké korporácie

Opätovne sme mali možnosť dozvedieť sa, že zlepšenie výberu daní v Európskej únii (EÚ) je zásadnou prioritou súčasnej Komisie. Podobné vyhlásenia počúvame či už zo strany predsedu Junckera alebo eurokomisárov zodpovedných za ekonomické, daňové, či finančné portfóliá už viac ako rok. Problém je, že doposiaľ bez hmatateľného výsledku.

Dôvod je aj ten, že priame zdaňovanie napríklad v prípade dane z príjmov právnických osôb, nie je priamo regulované európskou legislatívou. „Harmonizácia je v tejto oblasti obmedzená a z takýchto vyhlásení potom zostávajú len prázdne „silácke“ reči,“ myslí si poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Druhou stranou mince je podľa nej skutočná motivácia súčasnej Komisie pod Junckerovým vedením bojovať proti miliardovým daňovým únikom.

„Škandál LuxLeaks, týkajúci sa obrovských daňových únikov v Luxembursku, ktorého bol Juncker, ako vtedajší premiér hlavnou postavou, dodnes nebol poriadne vyriešený. Nikto zaň nebol potrestaný a nebola vyvodená žiadna politická zodpovednosť,“ pripomenula europoslankyňa. Reálne opatrenia v boji proti daňovým únikom sú podľa nej vo viacerých krajinách Únie namierené najmä na živnostníkov, ako aj malých a stredných podnikateľov. Práve tí pritom tvoria kostru európskej ekonomiky a namiesto podpory sú rôznymi spôsobmi postihovaní. „Je naozaj čas zamerať sa na veľké korporácie, využívajúce diery v zákonoch, aby konečne platili dane tam kde generujú zisk. Slovensko v tomto nie je výnimkou. Príkladom je zisk zdravotných poisťovní pochádzajúci z povinných zákonných odvodov, pri ktorom dodnes nebolo dôveryhodne preukázané, že nekončí niekde v daňových rajoch,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices