Europoslankyňa Smolková: Turecko chce od Európskej únie ďalšie dve miliardy, Taliani platiť nechcú

BRATISLAVA – Tri miliardy eur od Európskej únie nám nebudú stačiť, potrebujeme ďalšie dve. A naraz! Toto je požiadavka Turecka, aby zastavilo prílev utečencov do Európy. Lenže Ankara žiadne peniaze nielenže ešte ani nedostala, niektoré krajiny podľa europoslankyne Moniky Smolkovej odmietajú platiť. A príliv migrantov neutícha.

Najskôr zaplať, potom zastavíme tok migrantov. Takto si to predstavuje turecká Ankara. Lenže Brusel to chce presne naopak. Zaplatí, až keď bude vidieť výsledky. A nie naraz, ale postupne.

A navyše napríklad Taliansko odmieta platiť. Podľa návrhu by totiž každá krajina mala prispieť podľa výšky svojho HDP. Taliani chcú, aby sa platilo zo spoločnej európskej pokladnice.

Nová dohoda

„Keď začnú plniť svoje povinnosti, samozrejme, prispejeme na to, aby sa život v tých táboroch zlepšil a štáty, ktoré majú záujem takýmto spôsobom pomáhať utečencom, si môžu z tých táborov vyberať tie najohrozenejšie rodiny tak ako sme to my urobili v prípade irackých kresťanov, ktorých sme prijali na Slovensko,“ hovorí minister vnútra Robert Kaliňák.

Potom, čo tajná kontrola Bruselu pri ochrane schengenských hraníc v Grécku dopadla katastrofálne, prišla na stôl nová dohoda. Z Grécka do Turecka bude premávať trajekt, na ktorom budú migrantov voziť naspäť.

Dostali na výber

„Grécko je pod veľkým migračným tlakom, ale to ešte neznamená, že by si Grécko nemalo plniť svoje povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo schengenských pravidiel,“ povedal hovorca zastúpenia EK Andrej Králik.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Lenže kvôli nechránenej hranici prišli eurokomisári na pôdu Európskeho parlamentu, aby sa dohodli nové pravidlá. A Grécko, cez ktoré stále prúdia utečenci, dostalo na výber. „Gréci si musia rozmyslieť, či príjmu spoločnú ochranu hranice, alebo sa dokážu sami postarať o svoje hranice,“ tvrdí europoslankyňa Monika Smolková.

Kilometrové kolóny

Kým sa nezabezpečí absolútna kontrola nad hranicou v Grécku, dohodlo sa predĺženie dočasných kontrol až na dva roky. A tak sa pokojne aj nám môže stať, že pri ceste, napríklad do Nemecka, sa môžeme pripraviť na kilometrové kolóny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices