Poslanci rokovali o navrhovanej reforme vzťahov medzi EÚ a Veľkou Britániou

Ako bude vyzerať budúcnosť Spojeného kráľovstva v EÚ? Deň na to, ako predseda Európskej rady Donald Tusk zverejnil v reakcii na požiadavky Britov svoj návrh na novú dohodu, rokovalo o tejto otázke parlamentné plénum. Bolo to počas svojej debaty o blížiacom sa summite EÚ (18.-19.2), ktorý bude okrem Brexitu venovaný i migrácii. Väčšina poslancov si myslí, že ak Briti zostanú v EÚ, bude to dobré nielen pre nich, ale aj pre ostatné štáty. Niektorých však navrhované reformy nepresvedčili.

Britské referendum o členstve v Únii

Odvtedy ako Spojené kráľovstvo v roku 1975 pristúpilo do vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva, jeho vzťah so zvyškom krajín bol v mnohých smeroch ambivalentný. Oceňovalo síce hospodárske príležitosti, ktoré ponúka jednotný trh, no v iných oblastiach sa často integrovať zdráhalo.

Britská vláda sa teraz rozhodla znovu prerokovať viaceré aspekty svojho členstva v Únii ešte predtým, ako zorganizuje referendum o tom, či v EÚ zostať, alebo z nej vystúpiť.

„Je nesmierne dôležité, aby sme mohli pokračovať v konštruktívnom dialógu na zefektívnenie EÚ nielen pre Spojené kráľovstvo ale i pre ostatné členské krajiny,“ uviedol počas plenárnej debaty holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders, ktorý sa jej zúčastnil v mene holandského predsedníctva. Pripomenul, že ostatné vlády premýšľajú nad tým, ako by zohľadnili obavy Spojeného kráľovstva, no „v konečnom dôsledku to bude na Britoch, aby rozhodli, či by malo Spojené kráľovstvo ostať v Únii.“

Predseda skupiny ECR Syed Kamall (UK) je rád, že jeho krajina chce zorganizovať referendum. „Nesmieme sa nikdy báť opýtať sa ľudí, čo chcú,“ povedal. Podľa jeho slov európske inštitúcie tlačili k ďalšej integrácii, zatiaľ čo Briti si mysleli, že pristúpili do spoločného trhu. „Pokiaľ nevyriešime túto medzeru vo vnímaní, tak Spojené kráľovstvo bude mať i naďalej k EÚ nejednoznačný vzťah,“ odkázal.

Požiadavky Spojeného kráľovstva

Britský premiér David Cameron vo svojom liste v novembri minulého roku požiadal predsedu Európskej rady Donalda Tuska o reformy týkajúce sa hospodárskeho riadenia, konkurencieschopnosti, suverenity a imigrácie. Pre svoju krajiny by chcel napríklad výnimku z požiadavky budovať „čoraz bližšiu úniu,“ ktorá je obsiahnutá v Zmluvách. Pracovníkom z ostatných krajín únie nechce poskytovať okamžitý prístup k podpore v nezamestnanosti a sociálnym bytom. A okrem toho nechce, aby krajiny, ktoré nemajú euro, zaň platili.

Na Cameronove požiadavky reagoval Tusk 2. februára vo svojom návrhu dohody, ktorá by mala nanovo zadefinovať vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Predseda Komisie Jean-Claude Juncker Tuskov návrh privítal. Dohoda, ktorú navrhuje šéf Európskej rady je podľa neho „férová nielen voči Spojenému kráľovstvu, ale i voči ostatným členským štátom i Európskemu parlamentu.“ Zároveň pripomenul, že Briti majú oveľa viac protokolov a výnimiek ako ostatné krajiny.

Predseda ľudovcov Manfred Weber (DE) považuje Tuskove myšlienky za „pevný základ“ pre novú dohodu so Spojeným kráľovstvom. „Chceme aby Spojené kráľovstvo ostalo v EÚ a aby boli jeho občania presvedčení, že zostať v tejto rodine je lepšie,“ povedal. Zdôraznil však, že jeho skupina nechce „britskú Európu, ale … Európu pre všetkých.“

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Navrhované reformy sa v radoch poslancov nestretli len s pozitívnou odozvou, niektorí ich spochybňujú, iní zas úplne zavrhujú.

Gabriele Zimmer (DE), šéfke skupiny GUE/NGL sa nepáči myšlienka urobiť výnimku v oblasti voľného pohybu pracovníkov. Podľa jej slov by táto „idea pochovala celú sociálnu Európu.“

Navrhované reformy kritizoval i spolupredseda skupiny EFDD Nigel Farage (UK). Cameronove vyjednávania sa začali ambicióznymi požiadavkami zmeniť Zmluvy, kontrolovať voľný pohyb a od základov zmeniť britské vzťahy s EÚ. „A to, čo sme dostali, je list od pána Tuska, v ktorom sa nehovorí u žiadnych zmenách Zmlúv, navrátení právomocí Spojenému kráľovstvu ani o kontrole našich hraníc. Je to skutočne patetické,“ vyhlásil.

Výsledky rokovaní neoceňuje ani britská nezaradená poslankyňa Diane Dodds. Podľa nej to znamená, že „britský premiér pri obhajovaní Spojeného kráľovstva zlyhal.“

Nenechajme Britov odísť

Mnohí poslanci sa však nazdávajú, že pre Britov i EÚ bude lepšie, ak ostanú spolu. „Pre Spojené kráľovstvo je veľmi dôležité, aby ostalo v EÚ… Mimo EÚ by bolo slabšie. Musíme vedieť jasne hovoriť o výhodách, ktoré britským občanom plynú z … členstva v EÚ,“ povedal predseda skupiny S&D Gianni Pittella (IT).

Predseda frakcie ALDE Guy Verhofstadt (BE) je presvedčený, že odchod Spojeného kráľovstva by oslabil postavenie EÚ na svetovej scéne. „Európa bez Spojeného kráľovstva sa neráta, nemôže byť protiváhou k Číne, Rusku, USA. V tejto hre nakoniec vyhrá Putin, lebo jemu sa rozdelená Európa páči,“ varoval.

„Pre mňa toto predstavuje jeden z tých momentov, kedy musíme hovoriť o Európe a tom, odkiaľ sme prišli. A toto je veľmi jednoduché…mali sme tu vojnu a dosiahli sme mier,“ vyhlásila spolupredsedníčka Zelených/ESARebecca Harms (DE).

Alebo ich nechať, nech si robia, čo chcú?

Nie všetci poslanci sú presvedčení o tom, že Briti musia stoj čo stoj ostať v EÚ. Marine Le Pen (FR), spolupredsedníčka skupiny ENF si napríklad myslí, že „Briti majú Európskej únie už dosť a preto z nej chcú vystúpiť. Chýba im ich suverenita a možnosť riešiť problémy na národnej úrovni. Oni majú na to svoj vlastný pohľad, svoju vlastnú kultúru.“

Úloha Európskeho parlamentu

Ako spoluzákonodarca sa bude Parlament výrazne podieľať na prijímaní akýchkoľvek reforiem EÚ, ktoré budú výsledkom súčasných rokovaní.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices