grohling
Branislav Gröhling, expert na stredné a odborné školstvo. PHOTO: archív SaS.

Dánsko: Prečo sa investície do školstva vyplatia

Tak ako iné krajiny, Dánsko v roku 2010 zápasilo s dôsledkami ekonomickej krízy. Každá krajina prišla s vlastnou sadou riešení. Jedným z riešení Dánska bolo výrazne navýšiť investície do školstva.

V roku 2010 Dáni investovali do školstva rekordných 8,8 % svojho HDP, viac než ktorákoľvek iná krajina Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Vtedajší minister pre vedu, inovácie a vysoké školstvo Morten Østergaard bol presvedčený, že vzdelávanie je najlepším riešením pre dosiahnutie dlhodobého rastu a pokroku.

„Aby sme dosiahli náš cieľ, investujeme výrazne a nekompromisne. Potrebujeme inovatívnych mladých ľudí s nápadmi, ktoré premenia na nové riešenia a pracovné miesta, aby nám pomohli dostať sa z ekonomickej krízy,“ uviedol na adresu svojho rozhodnutia.

Okrem iného sa Dáni rozhodli motivovať študentov k štúdiu v zahraničí. Chceli aby Dáni dobre ovládali cudzí jazyk, boli pripravení na trh práce, ale aj aby do krajiny priniesli nové myšlienky a inováciu.

Dánske hospodárstvo skutočne rástlo. Po roku 2010 stúpalo HDP a aj zamestnanosť absolventov. Dánsko sa dnes pýši veľmi kvalitným školstvom na všetkých úrovniach. Dáni veľmi dobre chápu dôležitosť vzdelania a neplatí to len pre mladých ľudí. Dve tretiny dospelých Dánov sa ďalej vzdelávajú, či už vo formálnom alebo neformálnom vzdelávaní. Pokroku sa však nevyhýbajú ani teraz a v minulom roku zvýšili počet povinných hodín na základných a stredných školách na 10 040. V zvyšných krajinách OECD je to v priemere 7 570.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Dáni vedia, že tvrdá práca prináša ovocie. Pochopili, že investície do školstva môžu pomôcť pri riešení krízy, ale sú hlavne hnacím motorom ekonomiky. Ak si myslíme, že slabým financovaním školstva ušetríme, veľmi sa mýlime. V skutočnosti o niekoľko rokov trpko zaplatíme. A to v podobe premárnených príležitostí, straty kvalifikovaných pracovníkov či straty potenciálnych živnostníkov a podnikateľov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Branislav Gröhling, expert na stredné a odborné školstvo 

O dac

Odporúčame pozrieť

Zimné prognózy eurokomisie určujú Slovensku v rokoch 2024 a 2025 väčší rast HDP

Hospodársky rast Slovenska v roku 2023 bol na úrovni 1,1 percenta, rast v roku 2024 …

Consent choices