galko
Ľubomír Galko, podpredseda SaS. PHOTO: archív SaS.

Ľubomír Galko: Policajtov je dosť, potrebujú len lepší výcvik

Slovensko patrí v EÚ medzi krajiny, ktoré majú najviac policajtov na počet obyvateľov. Máme ich napríklad trikrát viac ako rovnako veľké Fínsko. Čím si to vysvetľujete?

Dôvodov je viac. Jedným je zbytočná byrokracia a administratíva, ktorou sú naši policajti, na rozdiel od svojich kolegov v zahraničí, zaťažení. Nezmyselné množstvo formulárov a hlásení, ktoré musia vypĺňať, ich zdržiava od  reálnej a potrebnej práce, a to je pomáhať a chrániť občanov SR. Druhým dôvodom je despotické vedenie štátu počas dlhého obdobia – za čias Vladimíra Mečiara a teraz Roberta Fica a ich partají. To sú skupiny, ktoré sú charakterizované vykonávaním krokov smerujúcim k budovaniu a udržiavaniu represívnych orgánov štátu hraničiacich až s budovaním policajného štátu. Tretím dôvodom je zneužívanie samotných policajtov. Títo boli degradovaní na vyberačov pokút a sú primárne určení na plnenie štátnej kasy. Hovorím  nielen o útvaroch dopravnej polície, ale aj o iných, napríklad PMJ (pohotovostné motorizované jednotky). Vo Fínsku funguje polícia úplne iným spôsobom, tam vás nezastaví na ulici hliadka, aby vám silou – mocou našla niečo (lekárničku po záruke a podobne), za čo vás bude „kasírovať“. A policajti sa tam netrasú, že ich šéf po službe zlynčuje, že vybrali od ľudí na pokutách málo peňazí a on nesplní plán.  A preto je tam napriek výrazne nižšiemu počtu policajtov lepšia a fungujúca polícia.

Vláda napriek tomu oznámila prijatie ďalších 2500 policajtov. Nie je to zbytočné?

Je to úplne zbytočné. Nepotrebujeme žiadne navyšovanie počtu policajtov, máme ich dosť.  Vláda to spravila čisto z marketingových dôvodov pred voľbami, „akože“ ide chrániť Slovensko pred teroristami a migrantmi (ani jedných, ani druhých na Slovensku nemáme a ani nemáme žiaden dôvod sa domnievať, že by sem mali prísť). Druhý dôvod je ten, že 2.500 nových policajtov, to je potenciálnych 2.500 nových voličov Smeru plus ich rodiny, ktoré budú závislé plne na štáte a ostatní  občania sa budú na nich skladať… Je to nechutné a vypočítavé.

Ak bude strana SaS po 5.marci 2016 súčasťou pravicovej reformnej vlády, toto rozhodnutie prehodnotíme a tých 100 miliónov eur, čo má tento nezmysel stáť, venujeme na prospešnejšie veci. Časť z ušetrených prostriedkov by sa mohla napríklad presunúť na kvalitnejší výcvik súčasných policajtov, na vzdelávanie, na adekvátne ohodnotenie vyšetrovateľov, ktorých práca aj celkový status v polícii nie je dodnes docenený. Ostatné ušetrené financie vieme presunúť do školstva, zdravotníctva alebo na podporu živnostníkov zrušením ich minimálnych odvodov, na zrušenie koncesionárskych poplatkov. Možností je viac. Určite však vyberieme také, z ktorých bude mať osoh celá spoločnosť, nie jedna politická strana.

Mali by sa preto obmedziť sociálne výhody príslušníkov policajného zboru?

Nie, nemali. My v SaS nič také ani neplánujeme a systém sociálneho zabezpečenia príslušníkov Ozbrojených zborov hodláme celé nasledujúce 4 roky zachovať. Menil sa nedávno, a preto je potrebné ho nechať určitý čas (optimálne cca 10 rokov) bežať a potom ho vyhodnotiť. Nie je správne ho každú chvíľu meniť, policajti potrebujú vedieť, na čom sú a čo môžu od štátu očakávať , aby sa mohli v pokoji sústrediť na svoju prácu. Náš postoj platí pre všetky zložky Ozbrojených zborov. Teda nielen pre policajtov, ale aj pre vojakov, hasičov, colníkov a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže.  Všetkým hodláme súčasný sociálny systém najbližšie volebné obdobie zachovať tak, ako je teraz nastavený.

Utečenecká kríza sa Slovenska priamo dotýka iba okrajovo. Je preto nevyhnutné takéto “zbrojenie” policajtov?

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Jasné, že nie. Po prvé – utečencov ani migrantov tu nemáme takmer žiadnych. Po druhé – migrantské trasy vôbec nesmerujú cez Slovensko a nie sú ani dôvody sa domnievať, že sa to v najbližšej budúcnosti zmení. A po tretie – aj keby tento problém nastal, Slovensko disponuje dostatočným počtom policajtov, aby vedelo ochrániť svoju hranicu a ilegálnych migrantov na Slovensko jednoducho nevpustilo. A keď ich sem nevpustíme, tak ich tu nebudeme mať a nie je dôvod, aby v uliciach „patrolovali“ ďalší a ďalší policajti tým systémom, že sa bezcieľne potulujú po parkoviskách pred supermarketmi alebo, ako som už vyššie uviedol, naháňajú vodičov a vyberajú od nich pokuty. Ak niečo chceme zlepšiť, zlepšime výcvik a medzinárodnú spoluprácu. To sa dá aj v rámci súčasných finančných a personálnych kapacít.

Utečeneckej kríze sa venujete aj v rámci predvolebnej kampane. Čo sa snažíte ľuďom povedať?

Snažíme sa im vysvetliť, prečo je SaS jednoznačne proti povinným kvótam, t. j. proti prerozdeľovaniu utečencov a migrantov po krajinách EÚ bez ohľadu na ich želanie. Ozrejmujeme im náš názor na to, v čom pri tejto kríze zlyhali počas uplynulých troch rokov bruselské elity a aj niektoré európske krajiny (Grécko, Taliansko, ale aj Nemecko) a čo spôsobuje vinou týchto zlyhaní Európe najväčšie problémy. Prezentujeme im naše riešenia, ktoré navrhujeme a presadzujeme. Ale zároveň im vysvetľujeme, ako súčasná vládna moc zneužíva túto tému na šírenie strachu na Slovensku a na postupné budovanie policajného štátu a okliešťovanie osobnej  slobody, ktorú sme si pred 26 rokmi ťažko vybojovali.

V druhej časti diskusii sa už venujeme domácim problémom a našim riešeniam  – novému ekonomickému reformnému programu Agenda 2020 a aktuálnym slovenským rezonujúcim  témam – školstvu, zdravotníctvu, boju proti korupcii a podobne. Diskusie sú výborné, ľudia sa živo zaujímajú o všetky témy. Diskusiu vždy vedieme Richard Sulík alebo ja a prítomní sú aj traja naši spoluautori Agendy2020 Jana Kiššová, Eugen Jurzyca a Jozef Rajtár.  Postupne navštívime všetky okresné mestá.   

V rámci strany máte viacero názorov o migrantoch. Aký je teda celkový postoj strany?

Máme oficiálnu stranícku pozíciu aj návrh riešení : Stačí kliknúť TU.

S touto pozíciou sme všetci súhlasili a zhodli sa na nej. Mierne individuálne odchýlky sú možné, veď sme liberálna strana slobodných ľudí, nie sme hlasovacie stroje bez rozmýšľania, čo unisono tvrdia na 100% to isté, tie sú v iných stranách. Ale oficiálna stranícka pozícia je jediná platná. Každopádne utečenecká a migrantská kríza je vážna a zároveň citlivá téma a ako k takej je k nej potrebné aj pristupovať. Aj preto mimoriadne veľa o nej diskutujeme s ľuďmi a vysvetľujeme im naše postoje.. V strane SaS platí úzus, že oficiálne sa k tejto téme vyjadrujú traja ľudia –  predseda Richard Sulík, ja ako tímlíder pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť a Martin Klus ako timlíder pre zahraničnú politiku. Ostatní sa venujú svojim odborným témam.   

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices