Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie. PHOTO: archív MM.

Miloš Moravčík: Ako vláda oberá o peniaze učiteľov a zdravotné sestry

Pri pohľade na krajiny Európskej únie má Slovensko nadpriemerne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie pracujúcich. Zamestnancovi často zostáva len približne polovica peňazí, ktoré mu dá zamestnávateľ v rámci svojich mzdových výdavkov. Je to jeden z dôvodov, prečo sa ani učitelia, ani zdravotné sestry, ani iní zamestnanci na Slovensku nemajú až tak dobre.

Zoberme si príklad zdravotnej sestry, ktorá má hrubú mzdu 560 eur. V skutočnosti jej vrátane príspevku na zdravotné a sociálne poistenie dáva zamestnávateľ 750 eur. Ona však na účet dostane len 450 eur. Štát si následne ešte aj z týchto peňazí cez DPH a iné spotrebné dane zoberie približne 70 eur. Zo 750 eur je teda po zdanení zostane len 380, čo je len o niečo málo viac ako polovica.

miloš

 

Podobné to je aj v prípade učiteľky. Pri hrubej mzde 740 eur jej v skutočnosti zamestnávateľ dáva cez mzdové náklady 1000 eur. Na účet jej však príde v čistom len 579. Na DPH a ďalších daniach následne ešte štátu zaplatí vyše 80 eur. Znamená to, že štát ju pripraví o vyše polovicu z toho, čo jej poukázal zamestnávateľ.  O niečo nižšie dane platia zamestnanci, ktorí majú deti. Daňová úľava na ne však dosahuje len približne 10 až 20 percent výdavkov spojených s výchovou detí.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Nie je podľa nás fér, keď štát zoberie zamestnancovi polovicu peňazí, ktoré mohli byť jeho. Situáciu zamestnancov v školstve, zdravotníctve, ale aj v ďalších oblastiach, by pomohlo zlepšiť zníženie daní pracujúcim. Z tohto dôvodu sme sa v KDH rozhodli dať si ako prvý bod volebného programu zníženie daní pre pracujúcich a rodiny. Zamestnaným rodičom s tromi deťmi by to mohlo priniesť takmer 1000 eur za rok navyše. Pomohlo by im to k lepšej životnej úrovni. Tá by mala byť cieľom každej dobrej vlády.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices