Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 4. týždňa 2016

Aj Japonsko so zápornými úrokmi

NEMECKO: Podnikateľská nálada v Nemecku v januári oslabila na najnižšiu úroveň za posledných jedenásť mesiacov. Index podnikateľskej nálady, ktorý na základe prieskumu na vzorke zhruba 7 tis. firiem zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v januári klesol na 107,3 bodu z decembrovej revidovanej úrovne 108,6 bodu. „Pokles indexu naznačuje, že vrcholoví manažéri firiem v najväčšej európskej ekonomike sú čoraz viac znepokojení spomaľovaním tempa rastu rozvíjajúcich sa ekonomík, ako aj výrazným poklesom na finančných trhoch od začiatku roka,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Nemecko sa nemôže úplne oddeliť od oslabenia rozvíjajúcich sa ekonomík, ale domácej spotrebe sa pre lacnú ropu darí dobre.

RUSKO: Ruské ministerstvá žiadajú vládu, aby vyčlenila približne 270 mld. rubľov na protikrízové opatrenia. Pomoc by mal získať najmä priemysel, ktorý je zasiahnutý prehlbujúcim sa hospodárskym úpadkom a hrozí mu prepúšťanie. Nie je isté, či vláda schváli pomoc v takej výške, no fakt, že ministerstvá žiadajú o pomoc, poukazuje na znepokojenie z dôsledkov, ktoré môže mať spomalenie ruskej ekonomiky. Protikrízové opatrenia a ich výška sa má prerokovať budúci týždeň. Ak vláda schváli žiadosť ministerstiev, tak zo sumy 270 mld. RUB bude približne 92 mld. RUB vyčlenených na výrobu spotrebného tovaru, železničnú techniku a automobilové odvetvie, z čoho zhruba 50 mld. RUB pôjde na automobilový sektor. Približne 60 mld. rubľov bude určených na sociálne opatrenia, napr. na zvýšenie zamestnanosti, a na kompenzáciu rastúcich cien liekov. Zvyšok sa rozdelí na podporu exportu, malých a stredných podnikov a iné opatrenia.

JAPONSKO: Japonská centrálna banka [BOJ] zavádza negatívnu úrokovú sadzbu vo výške – 0,1 % na niektoré vklady komerčných bánk v centrálnej banke. Jej krok má zabrániť tomu, aby volatilita na globálnych trhoch poškodila podnikateľskú dôveru a taktiež tomu, aby sa obnovilo deflačné myslenie v krajine. Rozhodnutie japonskej centrálnej banky šokovalo finančné trhy. Banka uviedla, že bude znižovať sadzby hlbšie do negatívneho teritória, ak usúdi, že je to potrebné. Japonská ekonomika pokračuje v miernom zotavovaní a cenové trendy sa stabilne zlepšujú. Objavuje sa však riziko, že nízke ceny ropy, neistota na rozvíjajúcich sa trhoch, vrátane Číny, a nestabilita globálneho trhu môžu poškodiť podnikateľskú dôveru a oddialiť zmenu myslenia ľudí z deflačného nastavenia.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

ČÍNA: Deficit verejných financií Číny vlani vzrástol a v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa viac ako zdvojnásobil. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré minulý týždeň zverejnilo čínske ministerstvo financií. Vláda minulý rok v rámci stratégie zameranej na to, aby sa zmiernilo spomalenie hospodárskeho rastu, zvýšila výdavky, avšak vládne príjmy rástli najpomalším tempom za posledných 27 rokov. V medziročnom porovnaní sa vládne výdavky zvýšili o 15,8 %, pričom príjmy stúpli len o 8,4 %. Premiér Li Kche-čchiang zdôraznil, že Čína čelí značnému tlaku pri zvýšení príjmov, ako aj výdavkov.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices