Európsky parlament zahlasoval za efektívnu ochranu prírody

Na pondelkovom zasadaní v Štrasburgu sa Európsky parlament zasadil za zachovane kľúčových zákonov EÚ pre ochranu prírody.

Poslanci Európskeho parlamentu veľkou väčšinou podporili správu o priebežnom hodnotení Stratégie pre ochranu biodiverzity do roku 2020, ktorá požaduje zachovania Smernice o vtákoch a Smernice o biotopoch. Správa ďalej zdôrazňuje, že dôsledná implementácia týchto smerníc a ich  zodpovedajúce financovania sú hlavnými predpokladmi pre splnenie cieľov Stratégie.

Výzva na zachovanie existujúcej legislatívy súvisí s práve prebiehajúcim procesom hodnotenia smerníc Európskou komisiou, tzv. Fitness check. Existujú obavy, že smernice by mohli byť otvorené, a mohlo by dôjsť k ich oslabeniu.

Hlasovanie je v súlade s predchádzajúcimi výzvami od národných vlád. V decembri 2015 sa proti otváraniu legislatívy na zasadnutí Rady EÚ vyslovili ministri životného prostredia.

Silným hlasom za zachovanie smerníc prehovorila aj verejnosť, keď sa  viac ako pol milióna ľudí z celej EÚ zapojilo do verejnej konzultácie Európskej komisie, ktorá sa konala v rámci Fitness checku v júli minulého roka.

Tatiana Nemcova zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko komentuje: “ Európsky parlament bol pri dnešnom hlasovaní netradične jednotný a poslal Európskej komisii jasný odkaz: máte silný mandát na zabezpečenie lepšej implementáciu existujúcej legislatívy, no otváranie Smerníc pre ochranu prírody si neželáme“ Nemcová dodáva „ Veríme, že správu podporenú veľkou väčšinou Parlamentu Komisia nemôže ignorovať.”

Toto hlasovanie predstavuje ďalší míľnik v kampani Nature alert, ktorú realizuje BirdLife Europe spolu s ďalšími ochranárskymi organizáciami, vrátane SOS/BirdLife Slovensko. Cieľom kampane je zachovať existujúcu legislatívu EÚ pre ochranu prírody a zlepšiť jej vykonávanie.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Výsledok Fitness checku sa očakáva v apríli.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices