Na európsky trh pribudnú tisíce litrov olivového oleja z Tuniska. Domáci výrobcovia nadšení nie sú

Výbor pre obchod schválil navrhované núdzové opatrenia na podporu tuniskej ekonomiky. Opatrenia sa týkajú dovážania 70 000 ton olivového oleja z Tuniska. Európski výrobcovia sa ale boja nerovnováhy, ktorá môže uškodiť európskemu hospodárstvu.

„V čase, keď Tunisko čelí veľmi vážnym problémom, bude náš hlas jasným signálom, že Európska únia stojí pri Tunisku, a že máme v úmysle byť solidárny aj hmatateľným spôsobom,“ uviedla spravodajkyňa Marielle de Sarnes po hlasovaní výboru.

Ako reakciu na obavy európskych výrobcov oleja sa Výbor pre obchod dohodol na opatrení, ktorým zavedú nápravné kroky v prípade,  že sa po roku ukáže nerovnováha v tomto sektore. S podporou Parlamentu tak vstúpi do platnosti dvojročná nulová colná kvóta vzťahujúca sa na 35 000 ton olivového oleja ročne.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Doplnené opatrenia sa týkajú kontroly, prípadne nápravných postupov v prípade, že sa v polovici obdobia zistí, že došlo k nepriaznivým vplyvom na európsky trh s olivovým olejom. Koniec nulového cla na dovoz je stanovený na 31. december 2017.

O vik

Odporúčame pozrieť

olej

Podvodníci sfalšovali olivový olej. Do zahraničia ho vyvážali v tisíckach litrov

FOGGIA / Podvodníci v Taliansku a tiež v Nemecku predávali namiesto olivového oleja, sójový a slnečnicový …

Consent choices