Plenárne zasadnutie
Plenárne zasadnutie EP. PHOTO: redakcia/dub.

Na februárovom plenárnom zasadnutí dominovala migrácia a britské referendum

Februárovému plenárnemu zasadnutiu v Štrasburgu dominovali debaty o migrácii a blížiacom sa britskom referende o členstve krajiny v EÚ. Poslanci sa okrem toho zaoberali i budúcnosťou Schengenu, dohodou o službách (TiSA) a automobilovými emisiami. 

V stredu poslanci horlivo diskutovali o budúcnosti Spojeného kráľovstva v EÚ. Bolo to len deň potom, čo predseda Európskej rady Donald Tusk zverejnil v reakcii na požiadavky Londýna svoj návrh na novú dohodu. Väčšina poslancov si myslí, že ak Briti zostanú v EÚ, bude to dobré nielen pre nich, ale aj pre ostatné štáty. Sú však aj takí, ktorých navrhované reformy nepresvedčili.

Európska únia a jej členské štáty musia prekonať paralyzujúci strach a vnútorné rozpory, aby boli schopní efektívne zvládnuť prílev migrantov. Vyplýva to z utorkovej rozpravy s holandským predsedníctvom v Rade (ministrov) EÚ a Európskou komisiou. Poslanci zdôraznili, že pre zachovanie Schengenu je kľúčová účinná ochrana vonkajších hraníc Únie.

V stredu poslanci schválili svoje odporúčania k prebiehajúcim rokovaniam o dohode o obchode so službami (TiSA). Táto dohoda by mala podľa nich firmám z EÚ uľahčiť prístup na medzinárodné trhy a to bez toho, aby prinútila miestne, štátne alebo únijné orgány otvoriť trh s verejnými službami konkurencii či obmedzila ich právo na reguláciu vo verejnom záujme. Pozrite si našu infografiku so základnými informáciami o tejto dohode.

V tej istý deň Parlament zamietol návrh vetovať dočasné zvýšenie limitov na emisie oxidov dusíka (NOx) dieselových automobilov. Toto rozhodnutie prichádza potom, ako Komisia prisľúbila revíziu emisných limitov a predložila dlhodobý legislatívny návrh na reformu typového schvaľovania vozidiel v EÚ. Komisia zdôvodňuje prechodné uvoľnenie týchto limitov tým, že je potrebné zohľadniť technické odchýlky meraní vykonávaných novými prenosnými systémami merania emisií (PEMS), ako aj technickými obmedzeniami snahy o zníženie skutočným emisií v súčasnosti vyrábaných dieselových automobilov v krátkodobom horizonte.

V utorok do Parlamentu zavítal komisár Pierre Moscovici, ktorý poslancom predstavil najnovšie plány Komisie proti vyhýbaniu sa daniam zo strany veľkých firiem. Deň predtým si členovia zákonodarného zboru vypočuli šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, ktorý avizoval, že v marci tohto roku by mala ECB prehodnotiť svoju menovú politiku.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

V utorok poslanci odsúhlasili vytvorenie európskej platformy proti práci na čierno. Členské štáty budú by si mali v rámci nej vymieňať informácie a osvedčené postupy. Objem šedej ekonomiky v Európskej únii zodpovedá približne 18% jej HDP. Prečítajte si náš rozhovor so spravodajcom Georgim Pirinskim.

V ten istý deň v pléne vystúpil estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. EÚ vyzval k tomu, aby podnikla rozhodné kroky na riešenie migrácie. „Migračnú krízu vyriešime len vtedy, ak budeme odhodlaní tak, ako boli odhodlaní naši predkovia,“ povedal. Deň na to sa poslancom prihovoril prezident Nigérie Muhammadu Buhari, ktorý sa zaviazal, že urobí všetko pre záchranu žiačok, ktoré uniesla teroristická skupina Boko Haram.

Európska komisia by mala čo najskôr predložiť novú stratégiu pre rodovú rovnosť a práva žien na obdobie 2016-2020 a plniť si svoje politické záväzky. Vyplýva to z v stredu prijatého uznesenia. Poslanci neskôr rokovali i o sexuálnom obťažovaní žien na verejných priestranstvách. Vyzývajú tu k nulovej tolerancii.

Ak bude Číne udelený štatút trhovej ekonomiky, EÚ bude musieť nájsť riešenie v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie, ako ochrániť svoje hospodárstvo pred lacným dovozom a zároveň uznať Čínu ako svojho strategického obchodného partnera. Zhodla sa na tom väčšina poslancov počas pondelkovej debaty s komisárkou Ceciliou Malmström.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices