Zásady jednotného digitálneho trhu odmietajú geografické blokovanie prístupu

Z nelegislatívneho uznesenia Európskeho parlamentu vyplynulo, že geografické blokovanie prístupu zákazníkov či už na báze IP adries, poštových adries alebo krajiny je neopodstatnené a musí sa zrušiť. Únia by sa podľa poslancov mala zamerať na  nové informačné a komunikačné technológie.

Poslanci tiež trvajú na spustení šestnástich iniciatív Európskej komisie v oblasti jednotného trhu. Európa už zmeškala dve inovačné vlny. Najprv to boli sociálne siete, potom hospodárstvo založené na spoločnom využívaní zdrojov. Ak nechceme zmeškať ďalšiu vlnu, musíme sa zamerať na internet vecí, dáta a dátovú komunikáciu. Tieto veci môžu radikálne transformovať našu ekonomiku a legislatíva to musí zohľadniť,“ hovorí spravodajkyňa výboru pre priemysel Kaja Kallas.

Uznesenie od Európskej komisie žiada ukončenie neopodstatneného geografického blokovania, ktoré má viesť k lepšiemu prístupu spotrebiteľov v EÚ k tovarom a službám, ďalej požadujú inovatívne riešenia cezhraničného doručovania zásielok či revíziu smernice o súkromí a elektronických komunikáciách.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Poslanci Komisii načrtli aj posilnenie ochrany spotrebiteľov a chceli by tiež zabezpečenie primeranosti spotrebiteľského právneho rámca v oblasti digitálnych technológií. Časť uznesenia, ktoré nadväzuje na Stratégie pre jednotný digitálny trh sa venuje autorským právam, telekomunikáciám, digitálnym zručnostiam či elektronizácii verejnej správy.

O vik

Odporúčame pozrieť

kallas

Únia by mala podľa estónskej premiérky použiť zmrazený ruský majetok na pomoc Ukrajine

Európska únia (EÚ) by podľa estónskej premiérky Kaje Kallasovej mala využiť zmrazený ruský majetok v …

Consent choices