Dnes je Európsky deň za bezpečnejší internet

 9. február je Dňom bezpečnejšieho internetu. Pri tejto príležitosti vydal štatistický úrad EÚ Eurostat najnovší prieskum týkajúci sa bezpečnosti na internete. Deň bezpečnejšieho internetu je každoročná aktivita a jej cieľom je podpora bezpečnejšieho a zodpovednejšieho používania online technológií a mobilných telefónov najmä medzi deťmi a mládežou.

Z prieskumu vychádza, že 1 zo 4 používateľov internetu v EÚ zaznamenal v roku 2015 problémy súvisiace s bezpečnosťou na internete. To znamená, že 25% používateľov sa stretlo s napadnutím počítačovými vírusmi, zneužitím osobných údajov, finančnými stratami alebo pokusmi o prístup na nevhodné stránky.

Z dôvodu obáv o bezpečnosť nenakupoval online 1 z 5 respondentov v EÚ (19%), online bankovníctvu sa vyhlo 18% používateľov a 13% sa stránilo pripojenia sa k bezdrôtovej sieti inde než doma. Problémy s bezpečnosťou na internete odrádzajú od online nákupov hlavne Rumunov a Švédov, od internetového bankovníctva Nemcov a Portugalcov a od mobilného pripojenia cez wifi najmä Holanďanov a  Lotyšov.

Na Slovensku zakúsilo v minulom roku problém s online bezpečnosťou 13% používateľov, menej to bolo iba v Holandsku (11%) a v Českej Republike (10%). Najnegatívnejšie skúsenosti mali v Chorvátsku (42%), Maďarsku (39%) a v Portugalsku (36%).

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Najbežnejším problémom v oblasti online bezpečnosti boli počítačové vírusy. Celoeurópsky priemer postihnutia vírusom je podľa prieskumu na úrovni 21%. Najviac sa vírusy vyskytovali v Chorvátsku (41%) a Maďarsku (36%), najmenej v Holandsku (6%), Českej republike (8%) a na Slovensku (9%). V tejto oblasti zaznamenalo Slovensko pozitívnu zmenu. Kým v roku 2010 malo skúsenosť s nákazou počítačovým vírusom 47% respondentov, v roku 2015 to bolo už iba 9%.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices