Bankovku s hodnotou 500 eur rušia. Slúži len kriminálnikom a kúzelníkom

BRATISLAVA – Mnohí Slováci nikdy nedržali v ruke 500-eurovú bankovku. Ekonómovia hovoria o jej zrušení. Najnovšie s tým prišiel bývalý šéf londýnskej banky. Ten tvrdí, že takáto vysoká bankovka neslúži bežným ľuďom, ale zločincom.

Bankovka je v obehu od roku 2002 a nie je na nej nič špecifické. Obe strany zobrazujú modernú architektúru. Kritické hlasy sa dostali už aj do Frankfurtu, kde sídli banka bánk.

„Európska  centrálna banka zvažuje zrušenie 500-eurovej bankovky. Pracuje sa na tom, ako to čo najlepšie implementovať a odkomunikovať,“ povedal prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Osem miliónov

Niekto 500 eur nezarobí ani za mesiac, preto je jej výskyt v Európe výnimočný. Cudzia je Slovákom mladším, starším, pracujúcim v montérkach, či v obleku.

Národná banka Slovenska ich pritom od prijatia eura vytlačila cez 8 miliónov. „Čo predstavuje priemerne jeden a pol kusa na obyvateľa za minulý rok,“ tvrdí hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Kriminálnici a kúzelníci

Podľa bývalého šéfa jednej z londýnskych bánk slúži 500-urová bankovka najmä kriminálnikom a daňovým kúzelníkom. „Bankovky s vysokou hodnotou hrajú malú úlohu vo fungovaní legálnej ekonomiky, zato v nelegálnej ekonomike hrajú úlohu kľúčovú. Iróniou je, že zločincom ich poskytujú štáty samotné,“ povedal bývalý šéf banky Standard Chartered Peter Sands.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

„Banky centrálne takto podporujú čiernu ekonomiku a úniky,“ myslí si ekonóm SAV Peter Baláž. Zrušenie bankoviek skorumpované elity a kriminálnikov nezastaví, sťaží im to však život.

Falošné bankovky

V Bratislavskom kraji sa opäť objavili prípady, kedy podvodníci platia falošnými bankovkami.

Posledný odhalený prípad sa stal pri predaji mobilného telefónu. Páchateľ zaň zaplatil falošnými 500 eurovkami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices