Poslanci EP tento týždeň navštívia sýrsky utečenecký tábor v Turecku

Sýria a problémy utečencov boli pre Parlament v poslednom období jednou z jeho top priorít. Naposledy sa poslanci zaoberali pomocou pre Turecko, kde je momentálne 2 a pol milióna utečencov a odkiaľ títo ľudia ďalej pokračujú do Európy. Európa stále hľadá riešenie tohto komplexného problému. Tento týždeň pôjdu situáciu do Turecka zhodnotiť dve parlamentné delegácie.

Konflikt v Sýrii, ktorý trvá už takmer päť rokov, sa stal najväčšou humanitárnou katastrofou od čias druhej svetovej vojny. V rámci krajiny bolo kvôli nemu vysídlených už 6 a pol milióna ľudí, zatiaľ čo ďalších 4,6 milióna bolo nútených utiecť do susedných krajín. Z najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo utieklo len počas posledných dní okolo 35 000 osôb. A riešenie je stále v nedohľadne.

Utečenci v Turecku

V decembri 2015 bolo v Turecku registrovaných 2 a pol milióna sýrskych utečencov. Vyplýva to z údajov Agentúry OSN pre utečencov. Žiadna iná krajina na svete neprijala toľko utečencov ako práve Turecko.

Približne 90% sýrskych utečencov žije v Turecku mimo utečeneckých táborov. Okrem toho sa odhaduje, že viac ako polovicu všetkých sýrskych utečencov tu tvoria deti. Na uspokojenie najakútnejších humanitárnych potrieb týchto ľudí EÚ úzko spolupracuje s tureckými úradmi, mimovládnymi organizáciami i ďalšími aktérmi.

Počas pokračujúceho konfliktu v Sýrii sa Turecko pre týchto ľudí stalo nielen hosťovskou ale i prechodnou krajinou. Minulý rok bolo zaznamenaných viac ako 850 000 ľudí, ktorí z Turecka preplávali do Grécka, pričom väčšina z nich pochádza do Sýrie. 3. februára Parlament schválil fond pre Turecko vo výške 3 miliárd eur určený na pomoc utečencom a miestnym komunitám, ktoré ich medzi seba prijali.

Delegácia výboru pre občianske slobody

Sedemčlenná delegácia pod vedením podpredsedníčky parlamentu Sylvie Guillaume (S&D, FR) ide do Turecka so zámerom zhodnotiť situáciu na mieste. Jej členovia navštívia projekt pre pomoc utečencom a stretnú sa s predstaviteľmi mimovládnych organizácií i inými partnermi.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Podľa Sylvie Guillaume je hlavným cieľom tejto cesty lepšie pochopiť celú situáciu, aby sme na ňu mohli adekvátnejšie reagovať. „Zoznam vecí, ktoré treba prediskutovať, je dlhý: ochrana, prijímanie a integrácia utečencov, ich presídľovanie, riadenie hraníc, readmisia, liberalizácia vízového režimu, boj proti prevádzačom, atď,“ hovorí.

Dúfa, že po tejto ceste budú mať poslanci „prehľad o najdôležitejších problémoch a budú tak môcť ponúknuť tie najvhodnejšie návrhy ohľadne riešenia prílivu utečencov a … partnerstva medzi EÚ a Tureckom.“

Delegácia rozpočtového výboru

Do Turecka tento týždeň zavíta i jedenásť členov rozpočtového výboru. Spoločne s predstaviteľmi tamojších úradov budú diskutovať o využívaní financovania zo strany EÚ a zhodnotia opatrenia na pomoc sýrskym a irackým utečencom. Poslanci počas svojej cesty navštívia i utečenecký tábor.

„Do Turecka ideme preto, aby sme si vypočuli hlavných aktérov a aby sme skontrolovali, ako sú implementované projekty, ktoré sú spolufinancované z rozpočtu EÚ a zhodnotili ich efektívnosť. Táto kríza si žiada ambicióznu a koordinovaný odozvu, v spolupráci s agentúrami OSN, členskými štátmi, mimovládnymi organizáciami a samozrejme i tureckými úradmi,“ vysvetlil nám ešte pred cestou predseda rozpočtového výboru Jean Arthuis (ALDE, FR).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices