Grécko má tri mesiace, aby posilnilo hranicu, odkazuje Európska únia

BRUSEL – Európska únia v piatok dala Grécku tri mesiace na vyriešenie vážnych nedostatkov v zvládaní prílivu migrantov na jeho námornej hranici s Tureckom. Dohodli sa na tom na návrh Európskej komisie ministri financií krajín Európskej únie na stretnutí v Bruseli.

Súčasná situácia podľa ministrov ohrozuje schengenský priestor.

Pokiaľ Grécko do vypršania ultimáta dostatočne nezrealizuje odporúčania Európskej únie, Komisia môže navrhnúť obnovenie hraničných kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu. Podľa agentúry AFP by išlo o bezprecentné opatrenie.

Príchod migrantov

Európska únia vystupňovala tlak na Atény deň po tom, čo sa Severoatlantická aliancia rozhodla vyslať do Egejského mora svoje námorné loďstvo s cieľom pomôcť riešiť prisťahovaleckú vlnu medzi Tureckom a Gréckom.

Napätie zvýšila správa z Ankary, že umožní odchod do Európy všetkým sýrskym a ďalším prisťahovalcom, ktorých sú v Turecku už tri milióny.

Na tureckých hraniciach v Sýrii sa momentálne nachádza asi 100 000 civilistov, vrátane približne 35 000, ktorí dorazili od začatia ofenzívy v sýrskom meste Halab začiatkom februára. Oznámil to turecký vicepremiér Yalçin Akdogan, ktorý v piatok pohraničnú oblasť navštívil. Uviedol tiež, že príliv utečencov na sýrsko-tureckú hranicu sa v posledných dňoch spomalil.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

„Teraz je na sýrskej strane hranice deväť táborov, v ktorých je 100 000 ľudí,“vyhlásil Akdogan. Dodal, že sa práve stavia desiaty tábor asi tri kilometre od Turecka.

Turecko, ktoré už prijalo asi 2,7 milióna Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou, hranice uzavrelo, údajne púšťa do krajiny len chorých a zranených. OSN a Európska únia teraz naliehajú na Ankaru, aby hranice otvorila.

„Nikto nebude Turecku dávať lekcie z humanity,“ zopakoval Akdogan postoj tureckej vlády. „Otvárame hranice tým, ktorí utekajú pred smrťou. Ale tí na druhej strane vyvolávajú nové vlny migrácie a stavajú nás do zložitej situácie,“ uviedol turecký vicepremiér.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices