Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 5. týždňa 2016

Čína naďalej vyvoláva obavy

ČÍNA: Index nákupných manažérov [PMI] v odvetví podľa údajov, ktoré zverejnila agentúra Markit, oslabil na 49,4 bodu z decembrových 49,7 bodu. „Aktivita klesala šiesty mesiac v rade a dostala sa na najnižšiu úroveň od augusta 2012. Spracovateľský priemysel čelí rastúcemu tlaku nízkych cien ropy a nadbytočných kapacít v kľúčových odvetviach vrátane energetiky a oceliarstva. Čínska ekonomika sa vlani posilnila o 6,9 %, čo bola najslabšia miera rastu za 25 rokov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Druhú najväčšiu ekonomiku sveta brzdí aj slabší jüan a odlev kapitálu v reakcii na obnovený prepad miestnych akciových trhov.

EUROZÓNA: Európska komisia [EK] minulý týždeň zverejnila zimnú hospodársku prognózu. Z tej vyplynulo, že hospodársky rast eurozóny sa v tomto roku mierne zrýchli, ale pre zvýšené globálne riziká bude jeho tempo pomalšie, než sa pôvodne očakávalo. Ekonomika 19 – členného bloku by v tomto roku mala posilniť o 1,7 %. Tempo rastu sa v roku 2017 opäť zrýchli a HDP eurozóny sa podľa tejto predikcie zväčší o 1,9 %. V porovnaní s jesennou prognózou EK ide o zhoršenie tohtoročnej predikcie o 0,1 percentuálneho bodu, pričom budúcoročný odhad sa nezmenil. Domáca spotreba ostane hlavnou hnacou silou rastu HDP, najväčšími rizikami pre ekonomiku eurozóny budú vonkajšie faktory. Eurokomisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis uviedol, že mierny rast v Európe čelí zintenzívňujúcim sa problémom, od pomalšieho rastu na rozvíjajúcich sa trhoch ako napríklad v Číne, až po slabý globálny obchod a geopolitické napätie v susedných regiónoch Európy. Faktory podporujúce rast ako nízke ceny ropy, priaznivé podmienky financovania a nízky výmenný kurz eura pretrvajú dlhšie, než sa očakávalo a vykompenzujú negatívne dôsledky zmien v Číne a možného zvýšenia úrokových sadzieb v USA. V roku 2016 sa podľa zimnej prognózy EK posilní ekonomika v každom členskom štáte eurozóny, okrem Grécka. V dôsledku nízkych cien ropy sa budú spotrebiteľské ceny naďalej znižovať a inflácia v eurozóne bude v tomto roku na úrovni len 0,5 %. Miera inflácie má postupne rásť a v roku 2017 dosiahne podľa EK úroveň 1,5 %. Pod rast cien sa podpíšu vyššie mzdy a domáci dopyt. Nezamestnanosť v eurozóne bude klesať, avšak pomalším tempom ako v minulosti. Podľa zimnej prognózy miera nezamestnanosti v eurozóne klesne tesne nad 10 %.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne v decembri klesla na 10,4 % z novembrových 10,5 %. V poslednom mesiaci vlaňajška sa tak dostala najnižšie od decembra 2011. Miera nezamestnanosti v rámci celej Európskej únie sa v decembri stabilizovala na hodnote 9,0 %. Ostala tak najnižšie od júna 2009. Vyplynulo to z najnovších údajov štatistického úradu EÚ. Nezamestnanosť na Slovensku sa vyvíja podobne ako v rámci celej eurozóny. V decembri totiž klesla na 10,6 % z novembrovej úrovne 10,8 %. V rámci členských krajín EÚ bola najnižšia miera nezamestnanosti v Nemecku a Českej republike [zhodne 4,5 %] a na Malte [5,1 %]. Najvyššiu nezamestnanosť malo Grécko, na úrovni 24,5 %, najnovšie údaje sú však z októbra 2015. Na druhej najhoršej pozícii bolo Španielsko s decembrovou mierou nezamestnanosti 20,8 %.

Viac..  Rusko v odvete na sankcie EÚ rozširuje zákaz vstupu na ďalších predstaviteľov EÚ

RUSKO: Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uplynulý týždeň informoval, že Rusko je pripravené rokovať s členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] o znížení ťažby ropy. Ceny ropy na svetových trhoch totiž lámu svoje historické minimá, keďže ponuka čierneho zlata výrazne prevyšuje dopyt po ňom. Krajiny OPEC sa však stále nedohodli na redukcii ťažby, keďže žiadna krajina, či už je súčasťou OPEC alebo nie, nechce stratiť svoj trhový podiel. Lacná ropa robí vrásky na čele aj Rusku, keďže je to jeho najdôležitejšia exportná komodita a príjmy z ropy sú veľmi dôležitou súčasťou príjmov štátneho rozpočtu. Podľa odhadu ruskej centrálnej banky ruská ekonomika medzikvartálne oslabila v poslednom štvrťroku 2015 o zhruba – 1,0 %. Medziročne ruský HDP vo 4. kvartáli 2015 podľa aktuálnych odhadov klesol o – 1,7 % až – 2,5 %. Rusko sa snaží „vyhrabať“ z recesie, lacná ropa a neistota ohľadom vývoja svetovej ekonomiky ho však ťahajú smerom nadol.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices