Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Štefanec: Európsky profesijný preukaz si pracovník vybaví z domu za pár sekúnd

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec  v rozhovore vysvetlil účel Európskeho profesijného preukazu, ktorý umožní kvalifikovanej pracovnej sile rýchlejšie zamestnanie v členských štátoch Únie. Zatiaľ hovoríme o stredoškolských diplomoch, no v budúcnosti sa začnú zavádzať aj vysokoškolské diplomy.

Čo je Európsky profesijný preukaz a k čomu by mal slúžiť?

Zatiaľ platí pre určité povolania a slúži k tomu, aby pracovník s určitou kvalifikáciou nemusel žiadať o uznanie svojej kvalifikácie v inom členskom štáte. Doteraz na to potreboval množstvo dokumentov, osobne cestovať do daného štátu a vybavovať si uznanie. Pokiaľ bude vlastniť tento preukaz, ktorý si vybaví už z domu doslova za pár sekúnd, tak bude jeho kvalifikácia uznaná na celom území EÚ. Platí to pre zdravotné sestry, lekárnikov, fyzioterapeutov, pracovníkov v realitách či pracovníkov v horských záchranných službách. Našou ambíciou je tento počet povolaní rozširovať a postupne zaviesť preukaz na všetky povolania. Momentálne potrebujeme získať čo najviac skúseností s fungovaním tohto preukazu, no je to prelomová vec. Chceme tým zjednodušiť pohyb pracovných síl a najmä vzájomné uznávanie kvalifikácie. Vieme, že najmä naši ľudia s tým mali ťažkosti, keď sa chceli uplatniť v iných krajinách. Hľadanie práce a ich zamestnanie bolo sťažené práve tým, že strácali čas na úradoch, ktoré im často robili prekážky a blokovali svoj pracovných trh diskrimináciou.

Hlavným cieľom je teda zníženie byrokracie. Hovoríme ale o elektronickej forme preukazu. Bude nejako zabezpečená overiteľnosť informácií?

Každý musí samozrejme dokladovať svoju kvalifikáciu. Podstata je v tom, že ju dokladuje elektronicky a preukaz je tak platný pre všetky aplikácie na celom území Únie. Overiteľnosť je možná pre zamestnávateľa vždy. Môže pracovníka požiadať o dokladovanie dosiahnutého vzdelania v príslušnej oblasti. Dôležité je práve to zjednodušenie procesu, to je kľúčové. Pokiaľ ide o zneužívanie tohto systému, tak je povinnosťou zamestnávateľa vždy si overiť druhú stranu. Proces sa nemení, mení sa uznanie kvalifikácie. Pokiaľ sa budú chcieť pracovníci v týchto odboroch uchádzať o zamestnanie v iných členských krajinách, nemusia chodiť na úrady, žiadať o poplatky a úradné pečiatky, ale jednoducho budú mať dokladované svoje vzdelanie. V každom procese existuje spätná väzba a overenie si týchto údajov. To už ale zostáva na úrovni zamestnávateľa a zamestnanca.

Viac..  Hlasovalo sa o budúcnosti našich potravín. Europoslanec Jozef Mihál je kritický

Je cieľom aj prehľadnosť o kvalifikovaných ľuďoch v rámci celej Únie, možno ich presunutia z jednej krajiny do druhej?

Pokiaľ budú informácie o kvalifikovaných ľuďoch, ktorí sú v určitej časti trhu práce, tak áno, z toho vyplýva lepší prehľad. Je to ale vždy sekundárny pozitívny vplyv digitalizácie. Hovoríme o štatistikách, prehľadoch, lepšom vyrovnávaní rozdielov a lepšej mobilite pracovnej sily.

Týka sa toto uznanie aj kvalifikácie stredoškolskej, teda výučných listov?

Zatiaľ hovoríme o stredoškolských. Preto sú tie profesie také špecifické. Samozrejme chceme pokračovať a ísť ďalej aj do vysokoškolského vzdelávania, kde sa bude uznávať kvalifikácia v odboroch. Prvý krok si viem predstaviť najmä v technických odboroch a v tom, že sa potom budú vzájomne uznávať diplomy v rámci Únie. Je to oblasť, na ktorú tlačia najmä nové členské štáty a Slovensko sa už niekoľko rokov snaží o posun v tejto oblasti. Jeden z týchto krokov je odstránenie byrokracie a nadmernej administratívnej záťaže, no na druhej strane je to predovšetkým podpora ľudí v ich mobilite a v tom, aby si skôr našli prácu, čiže podpora zamestnanosti.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O vik

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices