ISIS je najnebezpečnejšia teroristická skupina súčasnosti, tvrdia tajné služby

MNÍCHOV – Hnutie Islamský štát je najnebezpečnejšia teroristická skupina súčanosti a je silnejšia, než bola teroristická sieť Al-Káida. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa na tom zhodli predstavitelia amerických a európskych tajných služieb.Podľa nich je potrebná mnohonárodná spolupráca rozviedok, aby svojimi spoločnými kapacitami mohli hrozbu neutralizovať.

„Islamský štát ukázal, že vie používať vyspelú taktiku útoku. Naviac vybudoval niekoľko nových odnoží a stal sa tak tou najvýznamnejšou svetovou teroristickou hrozbou. V posledných 15 mesiacoch vykonal viacero útokov aj mimo svojho domovského územia Iraku a Sýrie, o ďalšie sa pokúsil. Sila, ktorú má vo svete, teraz presahuje tú, akú mala Al-Káida,“ povedal riaditeľ amerických spravodajských služieb James Clapper.

Využíva globálnu komunikáciu

Podľa šéfa britskej tajnej služby GCHO Roberta Hannigana je rozsah globálneho teroristického nebezpečenstva bezprecedentný. „Islamský štát sa od predošlej generácie teroristických organizácii, ku ktorým patrila aj Al-Káida, líši tým, ako uchopil možnosti globálnej komunikácie. A to ako k radikalizácii jednotlivcov v cudzích štátoch, tak k plánovaniu ambicióznejších centrálne riadených útokov, ktoré sú stále utajenejšie a obtiažnejšie odhaliteľné,“ povedal Hannigan.

Tajné služby podľa Hannigana majú výhodu proti teroristom v tom, že disponujú veľkým množstvom dát, ktorých analýza môže pomôcť útokom zabrániť. Šéf holandskej rozviedky Robert Bertholee ale zdôraznil, že aby táto výhoda našla uplatnenie, je potrebné posilniť spoluprácu tajných služieb. „Hrozba, ktorej čelíme, je príliš veľká. Potrebujeme skombinovať svoje analytické kapacity, aby sme ju mohli neutralizovať,“ povedal.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Podpora verejnosti

Clapper a Hannigan sa zhodli, že pokiaľ majú rozviedky účinne bojovať proti terorizmu, potrebujú mať aj dôveru verejnosti. „Potrebujeme, aby verejnosť chápala, čo robíme, a podporovala to,“ povedal Hannigan. Podľa neho síce činnosť rozviedok ako taká musí zo svojej povahy zostať utajená, ľudia by ale nemali mať dojem, že tajné služby sú ich nepriateľ, ktorý sa snaží prelomiť ich súkromie.

Bertholee zdôraznil, že tajné služby musia udržiavať rovnováhu medzi zaisťovaním bezpečnosti a rešpektovaním súkromia. „Vždy sa musíme pýtať, či je narušenie súkromia primerané k tomu, akú informáciu to prináša, a či by nebolo možné získať ju aj iným spôsobom,“ povedal.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices