Medzi Ruskom a Západom je „nová studený vojna“, vyhlásil ruský premiér

MNÍCHOV – Medzi Ruskom a Západom je „nová studený vojna“. Vyhlásil to v sobotu počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie ruský premiér Dmitrij Medvedev.„Skĺzli sme do obdobia novej studenej vojny… Politika NATO voči Rusku zostáva nepriateľská… Takmer denne sme označovaní za najväčšiu hrozbu voči NATO ako celku, alebo jednotlivo voči Európe, Amerike či iným krajinám. Medzitým skutočné hrozby, ktoré existujú v našom malom svete, a dúfam, že tomu rozumiete, spočívajú v niečom celkom inom,“ povedal ruský premiér Medvedev.

Jeho slová zazneli tri dni po tom, čo šéf NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aliancia zvýši svoju prítomnosť v Čiernom mori.

Sýria, utečenci i terorizmus

Podľa agentúry AP sa Medvedev vyjadril aj k vojne v Sýrii. Odmietol obvinenia, že ruské letectvo bombarduje civilistov. Podľa neho o tom neexistujú dôkazy.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Medvedev hovoril aj o hrozbe terorizmu a prílive utečencov do Európy. „V prestrojení za utečencov stovky a tisíce extrémistov prenikajú do iných krajín… Niekedy ide o ľudí s odlišnou kultúrou, ktorí by chceli získať výhody a nič nerobiť. Existuje reálna hrozba zničenia jednotného hospodárskeho priestoru, následne kultúrneho priestoru a dokonca samotnej európskej identity,“ varoval Medvedev.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices