Mníchovská konferencia bola o Sýrii. Odkryla i spory Západu a Ruska

MNÍCHOV – Konflikt v Sýrii a jeho následky, vrátane utečeneckej krízy, bol hlavnou témou trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Politici sa v bavorskej metropole zhodli, že je treba spolupracovať v boji proti hnutiu Islamský štát. Zaznievali ale aj pochybnosti o tom, či dohoda 17 krajín zo štvrtkovej noci skutočne prinesie Sýrii prímerie.Na konferencii tiež vyplávali na povrch stále silnejšie rozpory medzi Západom a Ruskom, a to nielen v pohľade na riešenie sýrskeho konfliktu, ale aj v otázke vzájomného vzťahu.

Spolupráca v boji

Premiéri Ruska a Francúzska Dmitrij Medvedev a Manuel Valls sa zhodli, že sa svet musí spojiť v boji proti medzinárodnému terorizmu.

Kľúčové pre obmedzenie teroristickej hrozby sú podľa nich porážka Islamského štátu a ukončenie konfliktu v Sýrii. Medvedev preto vyzval k užšej spolupráci medzi medzinárodnou koalíciou a Ruskom pri postupe v Sýrii.

Americký senátor John McCain ale obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že nemá na ukončení sýrskeho konfliktu záujem. Rusko podľa neho využíva konflikt na posilnenie svojej pozície na Blízkom východe a na vyskúšanie modernizovanej armády. Podľa McCaina je preto nepravdepodobné, že by štvrtková dohoda o zastavenie bojov a humanitárnej pomoci uspela.

Štyridsaťdeväť percent

Skepsu k dohode o Sýrii dal najavo aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý vidí šancu 49 percent, že skutočne povedie k prímeriu. Podľa Lavrova ale úspech dohody ohrozuje neochota Spojených štátov k spolupráci s Ruskom v boji s Islamským štátom.

Predstavitelia európskych a amerických tajných služieb sa v Mníchove zhodli, že Islamský štát je najnebezpečnejšia teroristická skupina súčasnosti. Podľa nich je silnejšia, než bola teroristická sieť Al-Káida.

Ľudí bez životnej perspektívy vníma ako zdroj sily pre terorizmus aj bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan. Nestabilitu v Afrike a na Blízkom východe ale podľa neho vyvoláva aj chýbajúci rešpekt k ľudským právam.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Vyriešenie konfliktu v Sýrii

Politici sa v Mníchove tiež zhodli, že bez vyriešenia konfliktu v Sýrii sa nepodarí ukončiť utečeneckú krízu. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen pritom varovala, že pre utečeneckú krízu hrozí, že sa vytratí solidarita medzi členmi Európskej únie a že Európa podľahne extrémizmu.

Na konferencii sa tiež opäť prejavili hlboké spory medzi Západom a Ruskom. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg obvinil Moskvu, že destabilizuje Európu a ohrozuje jej bezpečnosť. Medvedev naopak obvinil Alianciu, že zámerne poškodzuje vzťahy s Ruskom. Podľa neho Európa kĺže k novej studenej vojne.

Agresia na Ukrajine

Podľa ministra zahraničných vecí Spojených štátov Johna Kerryho sa Rusko dopúšťa opakovanej agresie na Ukrajine. Tento výklad podporil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, podľa ktorého v konflikte na Ukrajine nejde len o budúcnosť jeho krajiny, ale aj o bezpečnosť celej Európy, ktorú ohrozuje Rusko ako šíriteľ netolerancie a nerešpektovania ľudských práv.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices