Koenders vyzýva členské štáty k podpore Grécka. Zodpovednosť majú niesť všetci

Podľa Berta Koendersa Grécko potrebovalo a potrebuje väčšiu podporu zo strany členských štátov EÚ na to, aby účinne reagovalo na migračnú krízu. V krajine sa totiž neustále zvyšuje počet utečencov žiadajúcich azyl.

„Grécko čelí masívnemu prílevu migrantov a utečencov. Je to dôvod, prečo musíme Grécku pomôcť dostať situáciu pod kontrolu,“ hovorí Koenders. Ostatné krajiny by podľa neho mali zvýšiť kapacity na prijímanie utečencov. To by malo viesť k odbremeneniu gréckych orgánov, ktoré majú na starosti registrácie a spracovávanie žiadostí o azyl.

Podpora pre Grécko prichádza v prvom rade zo strany holandského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré pomáha napríklad hraničným kontrolným tímom na ostrove Chios. „Všetky členské štáty majú niesť zodpovednosť pokiaľ ide o zaistenie bezpečnosti vonkajších hraníc,“ povedal minister.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Aj keď je podpora pre Grécko na horných priečkach záujmov holandského predsedníctva, Koenders uznáva, že bude potrebná spolupráca s ostatnými členskými krajinami, najmä so západným Balkánom. Niektoré krajiny už hraničné kontroly sprísnili z vlastnej iniciatívy.

O vik

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices