benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Flašíková Beňová: Británia pre krátkozrakosť svojho premiéra nesmie vydierať ostatné členské štáty EÚ

Konzervatívny britský premiér Cameron vyhral parlamentné voľby najmä vďaka prísľubu, že usporiada referendum o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii (EÚ), respektíve že presadí nové, akési privilegované podmienky pre svoju krajinu v nej. Na domácej politickej scéne sa preto dostal do zložitej pozície. Nemôže však teraz očakávať, že mu pre jeho krátkozrakosť pribehnú politici z ostatných členských krajín na pomoc.

Stavením na nacionálnu kartu sa Cameronovi podarilo uštedriť debakel predovšetkým britskej strane nezávislosti Nigela Faragea. „Vyhral a teraz musí doma dostáť svojich sľubov. To však nemôže znamenať, že ostatné krajiny predovšetkým zo strednej a východnej Európy nechajú do seba kopať a robiť zo svojich občanov ľudí druhej kategórie,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Cameron podľa nej nesie za britské referendum plnú politickú zodpovednosť a nie je žiaden dôvod, aby mu či už predstavitelia EÚ alebo členských štátov nadbiehali alebo vychádzali v ústrety v jeho nezmyselných požiadavkách. Akékoľvek strašenie odchodom Británie z Únie v prípade nesplnenia požiadaviek je hlúpym vydieraním.

„Sociálna oblasť a práva pracujúcich patria medzi najcitlivejšie v každej jednej krajine. Slovenky a Slováci, ktorí do zahraničia chodia pracovať, dostávajú často nezaslúžene za tú istú prácu menej peňazí, ako domáci zamestnanci. Je absurdné a v rozpore so základnými právami ak im chce britská vláda siahnuť na ostatné benefity, na ktoré majú absolútny nárok,“ zdôraznila europoslankyňa. Vytvoril by sa tým nebezpečný precedens privilegovania jednej krajiny na úkor ostatných. Veľká časť požiadaviek, ktoré si britský premiér vymyslel a obieha s nimi Európu je absolútne nezmyslených. „Napríklad je úplne absurdné, aby Británia, ktorej bolo vyhovené v požiadavke, že nebude členom eurozóny a nemá tak vôbec žiadne povinnosti k tomuto spoločenstvu, mala právo veta vo vzťahu k rozhodnutiam, ktoré sa eurozóny týkajú,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices