Vladimir Putin telefonoval s Barackom Obamom, zhodli sa na prímerí v Sýrii

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký proťajšok Barack Obama v nedeľu v telefonickom rozhovore ocenili nedávne rokovania o Sýrii v Mníchove. Podporili tiež snahu o začatie prímeria v krajine zmietanej občianskou vojnou. Obaja štátnici podľa ruskej strany sa zhodli na tom, že Spojené štáty a Rusko zintenzívnia diplomatickú a ďalšie spolupráce, aby naplnili dohodu z Minska. Tá hovorí o pokoji zbraní a rozdelení rozsiahlej humanitárnej pomoci v Sýrii.
„Obe strany pozitívne ohodnotili výsledok rokovaní medzinárodnej skupiny pre Sýriu… a potvrdili zásady a ustanovenia rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN 2254, ako čo sa týka humanitárneho aspektu, tak aj rozvíjania možností, ako dosiahnuť prímerie a začať skutočný politický proces,“ uviedol Kremeľ.

Dôležitá jednota

Ruský prezident počas telefonátu tiež hovoril o dôležitosti vytvorenia jednotného protiterorického frontu. Američania stoja na čele koalície, ktorá už od roku 2014 podniká nálety na islamské ciele v Sýrii.

Rusko sa do bombardovania zapojila vlani na konci septembra. Moskva tvrdí, že jej letecká kampaň miri tiež na ozbrojencov z Islamského štátu a ďalších extrémistov.

Vinia Rusov

Západ a niektorí spojenci ale Rusov obviňujú z toho, že sa terčom ich náletov stávajú aj členovia umiernenej opozície. Ruské nálety zo vzduchu podporujú sýrskych vládnych vojakov, ktorým sa tak na bojisku za posledné týždne podarilo dosiahnuť významných úspechov.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

V Mníchove sa vo štvrtok zišli zástupcovia 17 krajín vrátane Spojených štátov a Ruska potom, čo boli minulý týždeň pozastavené mierové rozhovory o Sýrii v Ženeve. Americký minister zahraničných vecí John Kerry následne uviedol, že sa dohodli, že sa počas týždňa pokúsia účastníci rokovania zaistiť „ukončenie nepriateľských akcií“ v Sýrii a čo najväčšie rozšírenie dodávok humanitárnej pomoci.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices