Anna Záborská
Anna Záborská. PHOTO: archív red.

Anna Záborská: Paneurópska únia Slovensko má nové vedenie

Paneurópska únia Slovensko si zvolila nové vedenie. Za predsedníčku bola opätovne zvolená slovenská europoslankyňa Anna Záborská, podpredsedami sa stali bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Ján Šikuta a Monika Kurtová. Za generálneho tajomníka bol zvolený Peter Stach. Ďalšími členmi predstavenstva sa stali Juraj Alner, Radmila Ondreičková, Renáta Raiterová, Ján Šalát a Tomáš Kovaľ.

„Udalosti posledného roka potvrdili, že myšlienka zjednotenej Európy dnes naliehavo potrebuje energických obhajcov. Spolupráca európskych národov nie je samozrejmosťou, ale výsledkom cieľavedomej snahy. Paneurópska únia má ambíciu ponúknuť priestor pre diskusiu a prichádzať s návrhmi, ako riešiť problémy, s ktorými dnes Európa zápasí,“ uviedla po svojom zvolení Anna Záborská. Nové vedenie podľa nej v krátkom čase predstaví svoje tematické priority a návrh aktivít na ďalšie obdobie.

Paneurópska únia Slovensko, o.z. je jednou z organizácií Paneurópskej únie, ktorá pôsobí v 23 štátoch Európy. Paneurópska únia vznikla v roku 1923, keď jeden zo zakladateľov integrovanej Európy, gróf Richard N. Coudenhove-Kalergi, napísal a vydal knihu Pan-Europa, venovanú „mládeži Európy“. V období po II. svetovej vojne sa Paneurópska únia orientovala na oživovanie hodnotového systému Európy, za ktorého základ považuje kresťansko-židovskú tradíciu, helénske myslenie, rímske právo, spoluprácu suverénnych národov a mier. Po páde železnej opony, o ktorý sa pričinili aj členovia Paneurópskej únie, presadili názor, že rozšírenie Európskej únie musí byť rýchle a rozsiahle.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices