Monika Benova
Monika Flašíková Beňová, PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Neférové praktiky mimoeurópskych producentov ocele musia byť postihované prísnejšie

Oceliarsky priemysel patrí medzi kľúčových zamestnávateľov tak na Slovensku, ako aj v celej Európskej únii (EÚ). Protestné zhromaždenia oceliarov v Bruseli boli jedinečné v tom, že spojili ciele pracovníkov tohto odvetvia a ich odborových združení so záujmami zamestnávateľov, čo nakoniec prišli spoločne aj ukázať.

Zvyšovanie zamestnanosti v Európe, ako jedna z kľúčových úloh prebiehajúceho legislatívneho obdobia, si vyžaduje jednoznačnú podporu rozširovania, respektíve obnovovania výrobnej základne. „Tá dostala v súvislosti s ekonomickými ťažkosťami v Európe poriadne zabrať. Teraz to znamená pokračovanie v jednoznačnej orientácii na ďalšie spriemyselňovanie Európy. Oceliarsky priemysel v tom zohráva a aj naďalej bude zohrávať významnú úlohu. Navyše sa predsa v minulosti podieľal na samotnom pokladaní základov súčasnej európskej integrácie,“ pripomenula poslankyňa európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Úlohou Európskej komisie tak podľa nej v súčasnosti nie je rozjímanie nad tým či sa Čína radí medzi trhové ekonomiky alebo nie. „Tu je záporná odpoveď jednoznačná,“ zdôraznila.

Otázkou však je, čo viac sa dá spraviť pre ochranu európskych a rovnako aj slovenských pracovných miest. „Štátom dotované ázijské ekonomiky dlhodobo ničia európske fabriky a oberajú tak našich ľudí o prácu. V prípade ocele sa to týka nielen Číny, ale napríklad aj Ruska,“ uviedla europoslankyňa.  Je preto nevyhnutné prísť s ďalšími opatreniami proti dumpingovým cenám, neférovému správaniu a praktikám mimoeurópskych producentov ocele. „Tie doterajšie sa bohužiaľ ukazujú ako nepostačujúce. Európsky výrobcovia sú vystavení tvrdým pravidlám napríklad v súvislosti s dosahovaním environmentálnych cieľov EÚ. To musí byť jednoznačne zohľadňované pri skutočne prísnej regulácii smerom k zahraničným spoločnostiam, ktorí sa snažia tlačiť na európske trhy. Platiť to musí nielen pre oceľ, ale aj ostatné odvetvia priemyslu,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices