klus
Politológ Martin Klus. PHOTO: Redakcia/MK.

Martin Klus: Zahraničná politika sa nesmie stať ďalšou obeťou volebnej kampane SMERU-SD

sulík„Chcem pripomenúť všetkým, ktorí mali rôzne obavy, že ako predseda vlády SR zastupujem záujmy slovenských občanov a nechodím na summity V4 preto, aby som uspokojoval záujmy premiérov alebo premiérok veľkých štátov.“  Takto sa nechal počuť premiér Robert Fico na včerajšom pražskom stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Reagoval tak na obavy Nemecka, že by V4 postupovala proti nemeckému plánu vyriešiť migračnú krízu predovšetkým spoluprácou s Tureckom.

Bez ohľadu na možnosti realizácie toho ktorého riešenia, možno v tejto súvislosti súhlasiť predovšetkým s postojom prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Podľa neho strategickým záujmom vyšehradskej spolupráce je „primknúť historicky skúšanú strednú Európu k jej západnej časti“. Tento cieľ musí zostať viditeľný a zrejmý bez ohľadu na to, že sú pred nami voľby a vládna strana Smer-SD hľadá vonkajšieho nepriateľa, aby prekryla hrubé chyby v domácej politike vrátane svojich korupčných káuz.

Práve teraz je na mieste žiadať od slovenskej diplomacie a osobitne od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby sa zasadil za zachovanie rozvahy a postupoval v medzinárodných otázkach spôsobom, ktorý neoslabí kredibilitu Slovenskej republiky v Európskej únii. Slovensko za posledných takmer 70 rokov prešlo náročnú cestu od totality k demokracii a cenné skúsenosti, ktoré tak nadobudlo vyjdú navnivoč, ak jeho hlas vďaka nedomyslenej populistickej politike prestanú partneri v EÚ počúvať. To sa týka dlhovej krízy, ktorá najviac postihla Grécko, ale aj migračnej krízy, ktorá v súčasnosti destabilizuje Európu. Vo všetkých týchto témach Slovensko má čo únii povedať.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Vláda by preto k apelu hlavy štátu, že pragmatickosť si netreba mýliť s politickou krátkozrakosťou, mala prikročiť s plnou vážnosťou. Obeťami volebnej kampane Smeru-SD sú školstvo, zdravotníctvo, verejné financie a najmä morálka, nemusí to byť aj zahraničná politika a vzťahy Slovenska k našim najdôležitejším obchodným partnerom a spojencom v otázkach bezpečnosti.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices