Premiéri krajín V4 rokovali o migračnej kríze. Máme plán B, povedal Fico

PRAHA – Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky chcú pritlačiť na Brusel, aby urýchlene konal a aktívne riešil migračnú krízu. Zhodli sa aj na záložnom pláne v prípade, ak by nepochodili.

Máme plán B, povedal o spoločnom postupe krajín Vyšehradskej štvorky premiér Róbert Fico. Spolu s ostatnými premiérmi ho majú v pláne predstaviť počas rokovania rady ministrov v Bruseli.

Predstavou V4 je, aby ho aplikovali v prípade, že Európska únia nezačne aktívnejšie konať, v súvislosti s krízou, alebo v ochrane Schengenskej hranice s Tureckom zlyhá Grécko.

„Bol by som rád, keby nás naši grécki priatelia milo prekvapili, ale som, priznám sa, trochu pesimistický. Aj preto veľmi vítam, že na dnešnom sme hovorili o pláne B,“ vyhlásil Robert Fico.

Podrobnosti o pláne B zatiaľ nie sú známe. Jeho hlavnou myšlienkou ale je, že pred očakávaným jarným prílevom migrantov, Európa začne chrániť svoje územie na hraniciach s Bulharskom a Macedónskom.

Podľa Fica by sme do takéhoto stráženia vedeli okamžite poskytnúť 300 policajtov.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Utečenecký biznis

Premiér po skončení stretnutia tiež hovoril o tom, že treba aktívne bojovať s mafiou, ktorej prekvitá takzvaný utečenecký biznis.

„Keby ste počuli dnešné vystúpenie macedónskeho prezidenta, pochopili by ste, o čom je realita. Jasné prepojenie organizovaného zločinu a migračnej krízy, korene ešte niekde v roku 2011 a 2012, falšovanie pasov, vysokoškolských aj stredoškolských diplomov. Je to jednoducho niečo, čo sa valí na Európu v takom obrovskom množstve, že pokiaľ nebudú uzatvorené schengenské hranice, nemáme šancu,“ dodal Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices