martin schulz
Predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2016.

Brexit: Ak sa naše cesty rozídu, musíme si uvedomiť dôsledky, tvrdí Martin Schulz

Pre Spojené kráľovstvo i ostatné krajiny EÚ bude lepšie, ak ostanú spolu, povedal začiatkom európskeho summitu predseda Parlamentu Martin Schulz. Najvyšší štátni predstavitelia sa budú počas svojej dvojdňovej schôdze okrem migrácie zaoberali i otázkami členstva ostrovného kráľovstva v Únii. „V globalizovanom 21. storočí potrebujeme Spojené kráľovstvo viac ako predtým a sme presvedčení, že bude lepšie, ak ostane v EÚ,“ vyhlásil.

Martin Schulz je presvedčený, že v dnešných časoch hospodárskej a bezpečnostnej nestability by mali európske krajiny držať pokope.

Aj keď Parlament je síce za to, aby Briti ostali v EÚ, Schulz pripomenul, že niektoré ich požiadavky stále vzbudzujú isté obavy – ako napríklad obmedzenie sociálnych dávok pre cudzincov alebo viac ochrany pre krajiny mimo eurozóny. Predseda Parlamentu nástojil i na tom, že by sme sa nemali brániť ďalšej integrácii. „V dnešnom zložitom svete musí byť Európa silnejšia. A to bezpochyby znamená, že aspoň niektorí sa budú musieť integrovať viac,“ povedal.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Európski štátnici sa počas svojho summitu zaoberali i neutíchajúcou migračnou krízou, ktorú Martin Schulz označil za „krízu solidarity.“ Pre krajiny čeliace najväčšiemu náporu utečencov by malo byť podľa neho vyčlenených viac zdrojov. „Je najvyšší čas, aby každý prevzal svoju vlastnú zodpovednosť, no okrem toho musíme posilniť i tú spoločnú,“ odkázal.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices