Spúšťame technické opatrenia na hranici s Rakúskom, prezradil Fico

BRUSEL – Na európskej úrovni existuje dohoda, že treba uzavrieť vonkajšie schengenské hranice, nie je však dohoda na tom, ako to vykonať. Počas druhého dňa zasadnutia Európskej rady v Bruseli o tom informoval predseda vlády Robert Fico, ktorý sa takisto venoval opatreniam Rakúska na migračnú krízu a plánu B v súvislosti s tým, ak zlyhá ochrana turecko-gréckej hranice.

„Prosím uvedomme si, čo sa bude diať od dnešného dňa na rakúsko-slovinskej hranice. To je už blízko našich hraníc. Bude sa vytvárať skupina ľudí, ktorých už nebudú vpúšťať do Rakúska, pretože Rakúšania si vytvorili limity,“ uviedol Fico.

Rakúsko totiž stanovilo, že tento rok prijme 37 500 žiadostí o azyl. Ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v stredu oznámila, že vstup utečencov prechádzajúcich cez Rakúsko do iných európskych štátov bude obmedzený na 3 200 denne a žiadateľov o azyl v Rakúsku na 80 denne.

Dominový efekt

Šíria sa ale obavy, že toto opatrenie vyvolá dominový efekt – teda že západobalkánske krajiny budú musieť tiež tvrdo obmedziť pohyb žiadateľov o azyl a vznikne humanitárna kríza v Grécku, kam v súčasnosti prichádza z Turecka väčšina utečencov smerujúcich ďalej na sever Európy.

„Môžem len avizovať, že spúšťame všetky technické opatrenia na ochranu našich hraníc s Rakúskom, pre prípad, že by nejaké väčšie skupiny migrantov, ktoré zostanú pred rakúskou hranicou, napríklad v Slovinsku, mali tendenciu obísť a dostať sa do Nemecka nejakou inou trasou,“ povedal premiér s tým, že dlhodobo sa na tento prípad spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom pripravuje. „Veľa sme o tom hovorili, aj po technickej stránke,“ dodal Fico.

Šéf slovenskej vlády takisto uviedol, že migranti začínajú prúdiť do Európy aj z Egypta. Podľa Ficových slov o tom informoval maltský premiér. V Egypte sa nachádza obrovské množstvo utečencov, ktorí „vidiac, že Európa je ako ementál, pokiaľ ide o ochranu hraníc, využívajú tieto diery“.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Obrovské napätie medzi štátmi

Fico uviedol, že napätie medzi členskými štátmi je obrovské. „Začína sa nám komplet rúcať schengen. Priznám sa, že sme nenašli žiadnu odpoveď,“ vyhlásil premiér v Bruseli. Tvrdí, že sa stále kladie veľký dôraz na dohodu medzi Úniou a Tureckom a na ochranu hranice medzi Tureckom a Gréckom.

Ak tento plán na riešenie migračnej krízy stroskotá, musí prísť plán B, myslí si Fico. To je plán, ktorý krajiny Vyšehradskej štvorky prezentovali v pondelok v Prahe. Ide o ochranu hraníc na grécko-bulharskej a grécko-macedónskej úrovni. Trvá však na tom, že na tomto kroku musí byť celoeurópska zhoda. Plán B je ale podľa neho otázkou dvoch – troch týždňov.

„Nie je možné, aby nastalo výrazné zlepšenie v tom čase v Grécku,“ dodal. Premiéri ostatných členských krajín si podľa Fica uvedomujú, že pokiaľ nedôjde v najbližších dvoch – troch týždňoch k „reálnemu, aspoň miernemu zlepšeniu situácie, tak pravdepodobne Grécko bude obetované z hľadiska schengenu,“vyhlásil ďalej.

Otázka kvót

Podľa Fica sa opäť na stole objavila aj otázka kvót. Počas nočného rokovania bolo cítiť tlak od niektorých premiérov, aby sa zmienka o kvótach dostala do záverov. Dôvodom je podľa neho to, že zatiaľ sa na základe kvót podarilo po Európe premiestniť približne 1 000 ľudí z 160 000. Dodal, že proti tomuto bol obrovský protest .

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices