Summit Európskej únie. S Britániou sa stále nedohodli, rokovania pokračujú

BRUSEL – Ani 24 hodín od začatia najnovšieho summitu Európskej únie, ktorý sa prednostne nevuje návrhom na zmeny vzťahov medzi Britániou a zvyškom bloku, nedospeli účastníci rokovaní ku kompromisu. Situácia je dokonca taká, že napriek istým posunom zataiľ neuzavreli ani jednu zo známych sporných otázok, čo vyvoláva špekulácie, že sa vrcholné stretnutie pretiahne do soboty.

Diplomati počas noci pracovali na novej podobe kompromisu potom, čo vo štvrtok bolo zrejmé, že pripravený text nie je prijateľný, a to najmä pre Britániu, ktorá na základe dohody chce vyhlásiť referendum o zotrvaní krajiny v Únii. britský premiér David Cameron pripustil určitý pokrok v rokovaniach, ale dodal, že pristúpi len na takú dohodu, ktorá bude skutočne riešiť britské požiadavky.

Riadenie eurozóny

Napríklad Francúzsko sa s Londýnom zatiaľ nedokázal úplne dohodnúť na otázkach súvisiacich s riadením eurozóny, kam Británia síce nepatrí, no do jej záležitostí chce hovoriť. Nevyriešená bola všetkého aj britská požiadavka, aby sa teraz dohadované zmeny premietli do základných európskych zmlúv pri ich najbližšej úprave.

piatok dopoludnia i popoludní sa konali dvojstranné stretnutia, po ktorých by sa mali opäť zísť všetci šéfovia 28 unijných štátov a vlád. Právnici a diplomati na ich základe spracovávali možné kompromisné varianty riešení.

Migranti

Vo štvrtok sa účastníci summitu v zásade zhodli na téme migrantov, napríklad na nutnosti rýchlo obmedziť migračné toky, ako si priali štáty V4. Hovorilo sa aj o potrebe chrániť vonkajšie hranice Európskej únie, čo potešilo najmä Grécko. Závery týkajúce sa migrácie okrem iného vítajú rozhodnutie Severoatlantickej aliancie začať monitorovaciu operáciu v Egejskom mori.

Premiér Robert Fico hovoril jednoznačne o tom, že Atény majú na zásadnú zmenu situácie len asi tri týždne, potom bude podľa neho nutné spustiť „Plán B“, teda zablokovať migračné trasy na severnej grécko-macedónskej a grécko-bulharskej hranici.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Turecko dostalo odkaz od Európskej únie, že musí realizovať akčný plán prijatý vlani. Ankara by mala predovšetkým umožniť sýrskym utečencom prístup na svoj pracovný trh a tiež obmedziť počet tých, ktorí sa z Turecka snažia dostať do Európy. Ankara by tiež mala začať účinne bojovať so sieťou pašerákov ľudí. K sýrskym utečencom a krajinám susediacim so Sýriou, v ktorých utečenci prebývajú, by sa mala podľa Únie dostať humanitárna pomoc. S tureckými zástupcami, ktorí teraz do Bruselu nedorazili po teroristickom útoku v Ankare, sa lídri dvadsaťosmičky plánujú stretnúť začiatkom marca.

Obnovenie Schengenu

Účastníci summitu sa zhodli tiež na potrebe obnovenia normálneho fungovania schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Dôraz kladú na realizáciu všetkých už prijatých opatrení, vrátane systému prerozdeľovania imigrantov na základe kvót.

Rakúsko ale zopakovalo svoje odhodlanie uplatniť limity pre počet prijímaných žiadateľov o azyl a utečencov smerujúcich cez ich územie do ďalších štátov Európskej únie.

Účastníci terajšieho summitu majú tiež rokovať o situácii v Sýrii a v Líbyi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices