Vakcínu proti zike by sme mali mať už čoskoro, hovorí Roberto Bertollini zo Svetovej zdravotníckej organizácie

Vírus zika, ktorý prenášajú komáre v Južnej Amerike a ktorý údajne spôsobuje vážne deformácie u novorodencov, sa v poslednom čase dostal do centra mediálnej pozornosti. O tejto epidémii rokovali členovia výboru pre životné prostredie spoločne s predstaviteľmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). 

Vírus zika bol objavený už v roku 1947? Prečo proti nemu nebolo doteraz vyvinuté žiadne očkovanie?

Ide o jedno z mnohých ochorení, o ktorých síce vieme, že existujú. no nemáme proti ním lieky, lebo sa vyskytujú len v určitých obmedzených oblastiach alebo spôsobujú len mierne ochorenie, ako je tomu i v tomto prípade. Poplach sa začal len nedávno a to s prvými prípadmi mikrocefálie v Francúzskej Polynézii v rokoch 2013-2014. Teraz je situácia oveľa vážnejšia a zo strany verejnosti i vlád existuje tlak na to, aby sme začali vyvíjať vakcíny.

Ako dlho bude trvať vývoj očkovacej látky? Do akej miery bude podľa vás účinná?

Myslím si, že bude účinná. Máme totiž skúsenosti s vývojom vakcíny proti ebole. Počas krátkeho časového obdobia sa nám podarilo vyvinúť takmer kompletnú vakcínu proti tomuto ochoreniu. Veríme, že za takých 15 až 18 mesiacov sa nám podarí vytvoriť aspoň vakcínu na testovanie. Ebola bola pre mnohých ľudí veľkou príučkou. Teraz ku všetkému už pristupujeme inak.

Existuje riziko, že sa vírus dostane i do Európy? Sme pripravení proti nemu zakročiť?

Najhorším prípadom by bolo, keby sa komáre prenášajúce ziku dostali do Európy a začali tu štípať ľudí. Potom je tu ešte stredná možnosť a tú predstavujú komáre vyskytujúce sa v južnej Európe – tie môžu byť tiež prenášačmi tohto ochorenia. No v Európe máme veľmi dobre vyvinuté zdravotníctvo a teraz, keď už problém poznáme, vieme ho veľmi rýchlo identifikovať, izolovať oblasti výskytu komárov, vyhubiť ich a predísť tak nákaze. To je tá najoptimistickejšia a podľa mňa i najreálnejšia možnosť.

Potvrdilo sa už na sto percent, že deformácie u novorodencov spôsobuje práve tento vírus? Alebo tu môžu prichádzať do úvahy u iné faktory?

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Vírus sa nám podarilo izolovať u detí, ktoré sa narodili s deformáciou hlavy a mozgu, takže predpoklad tu je veľmi silný. No nemôžeme tu vylúčiť ani iné faktory – genetické, iné vírusy atď.

V poslednom období sa ozývajú hlasy, že mikrocefáliu môžu spôsobovať i pesticídy, ako napríklad pyriproxyfén.

Tento pesticíd sa vo veľkom používa už viac ako dvadsať rokov. A nikdy sme v spojitosti s ním nezaznamenali žiadne deformácie. Považuje sa za bezpečný do takej miery, že sa používa na dezinfekciu pitnej vody. Tieto tvrdenia nie sú podľa mňa doteraz ničím podložené.

Budú podľa vás programy na vykynoženie komárov účinné? Čo si myslíte o zámeroch vypustiť do prírody geneticky modifikovaní komáre alebo o baktérii Wolbachia, ktorou sa tiež vraj dá proti nim bojovať?

Prenášače ochorenia sú dnes už odolné voči viacerým insekticídom. Potrebujeme preto nové zbrane a tie sú v tomto prípade tri. Prvou sú spomínané geneticky modifikované komáre, ktoré chorobu neprenášajú. Druhou je sterilizácia komárov ožiarením. A treťou je táto baktéria, ktorá podobne ako ožiarenie spôsobuje u samčekov neplodnosť. Tieto metódy môžu byť podľa mňa veľmi účinné. Sú určite lepšie ako tony pesticídov, proti ktorým sú komáre čoraz viac odolnejšie.

WHO oznámila, že na výskum bude potrebovať niekoľko miliónov dolárov. Očakávate finančnú podporu i zo strany EÚ?

Áno. Rozpočet predstavuje okolo 53 miliónov dolárov, no pre WHO by malo ísť len 25 až 28 miliónov, zvyšné peniaze si rozdelia iné agentúry, ako napríklad UNICEF.

O dac

Odporúčame pozrieť

lekar, zdravie

EÚ prispeje ďalších 125 miliónov eur na zvýšenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti vo svete

Európska únia investuje ďalších 125 miliónov eur na posilnenie zdravotných systémov, najmä s cieľom zvýšiť …

Consent choices