Ako často využívate platobnú kartu? Za Západom EÚ zaostávame

Využívanie platobných kariet sa v Európe za posledných 15 rokov štvornásobne zvýšilo. Vysoko nad európskym priemerom je Francúzsko, Holandsko či Veľká Británia. Naopak krajiny strednej či juhovýchodnej Európy sa stále viac spoliehajú na hotovosť.

Prechod na jednotné platby v eurách pre bezhotovostné platby a inkasá (SEPA) je považovaný za významný medzník v integrácii európskych maloobchodných platieb. Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Yves Mersch povedal: „Chcel by som zdôrazniť tri oblasti, ktoré sú rozhodujúce pre realizáciu projektu SEPA pre platobné karty, a to normalizácia, interoperabilita a bezpečnosť. Ako druhá je problematika inovácií.“

Eurosystém opakovane vyzval na vytvorenie rámca pre spracovanie transakcií SEPA kariet a ku vzájomnej kompatibilnosti. Vysoko na zozname pripomienok Eurosystému ale bola bezpečnosť. Ich zistenia totiž uvádzajú, že až dve tretiny podvodov s kartami súvisia s platbami cez internet, cez telefón alebo e-mailom. Európsky orgán pre bankovníctvo odporúča zaviesť sadu bezpečnostných požiadaviek, ktoré okrem iného súvisia s autentizáciou zákazníka.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

V prípade inovácií hovoríme o vytvorení systému okamžitých platieb pre platobný styk v eurách, ktorý má vyvinúť Európska rada pre platby.  Ďalšie inovácie sa týkajú vznikom nových poskytovateľov platieb či distribučných technológií, ktoré by mohli mať vplyv na celý finančný ekosystém.

O vik

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices