Korčok Turecko Bozkir
Štátny tajomník I. Korčok a turecký minister pre záležitosti EÚ a hlavný vyjednávač V. Bozkir. PHOTO: archív MZV.

I. Korčok v Ankare: „EÚ a Turecko sa navzájom potrebujú“

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok absolvoval v Ankare bilaterálne konzultácie s tureckými partnermi.

Stretnutiu s ministrom pre záležitosti EÚ a hlavným vyjednávačom Volkanom Bozkirom dominovala téma migrácie a napredovanie Turecka v prístupovom procese do EÚ. Obaja partneri privítali novú dynamiku vzťahov medzi EÚ a Tureckom, ktorá je umocnená aj súčasným vývojom migračnej krízy. V tomto smere je kľúčovou implementácia Akčného plánu EÚ-Turecko, ktorý by mal okrem iného prispieť k zníženiu počtu ilegálnych prechodov z Turecka do EÚ.

I. Korčok konštatoval, že dôsledné vykonávanie tohto plánu sa môže odraziť v pokroku vo vzťahoch Turecka a EÚ, vrátane vízovej liberalizácie, otvárania nových prístupových kapitol či modernizácie Colnej únie. Zároveň potvrdil, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bude procesu rozširovania EÚ venovať osobitnú pozornosť, keďže táto téma dlhodobo patrí k prioritám našej diplomacie.

Partneri sa zhodli, že v dôsledku neutíchajúceho násilia v Sýrii je Turecko naďalej vystavené veľkým migračným tlakom. Pomoc zo strany EÚ prichádza v podobe novozaloženého Utečeneckého fondu pre Turecko, prostredníctvom ktorého EÚ sumou 3 miliardy eur počas najbližších dvoch rokov podporí projekty pre zlepšenie infraštruktúry a životných podmienok utečencov nachádzajúcich sa na území Turecka.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

I. Korčok sa stretol aj so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí  Turecka Feridunom Sinirlioglum, s ktorým prediskutoval bilaterálne vzťahy, blížiace sa predsedníctvo SR v Rade EÚ a najmä aktuálny vývoj v oblasti migrácie. Partneri potvrdili pozitívnu klímu našich vzájomných vzťahov, ktoré majú potenciál rozvoja najmä v obchodnej oblasti. K ich zintenzívneniu môže prispieť aj naše blížiace sa predsedníctvo v Rade EÚ. Pri migrácii partneri zhodne konštatovali, že pre riešenie súčasnej krízy musia EÚ a Turecko spolupracovať, avšak zároveň platí, že situácia sa nezlepší, pokiaľ nedôjde k zastaveniu násilia v Sýrii. Spoločným úsilím medzinárodného spoločenstva by preto malo byť riešenie príčin migrácie, najmä ukončenie násilných konfliktov v regióne.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices