Jana Žitňanská
Pub Quiz s Janou Žitňanskou. PHOTO: archív JŽ.

Jana Žitňanská: Slovenská a česká komunita pomáha deťom v Nigérii

Včera sa v Bruseli uskutočnilo jedinečné stretnutie zástupcov slovenskej a českej komunity, žijúcich a pracujúcich v Bruseli, ktorého cieľom bolo pomôcť deťom v Nigérii. Poslankyňa EP Jana Žitňanská, ktorá stretnutie organizovala, zvolila veľmi populárnu formu – pub kvíz, na ktorý prijalo pozvanie viac ako 70 účastníkov, vrátane veľvyslanca SR v Belgicku Stanislava Valla.

„Keď sme asi pred polrokom diskutovali v Európskom parlamente o rezolúcii k situácii v Nigérii, narazila som na informácie, ktoré ma doslova šokovali. Extrémistické hnutie Boko Haram tam nielenže  zneužíva deti ako samovražedných atentátnikov na nosenie bômb, vystavuje ich sexuálnemu násiliu, otroctvu a mnoho dievčat núti do sobášov, ale až 1,4 milióna detí muselo opustiť svoje domovy, pričom desaťtisíce z nich žijú bez rodičov, nemajú prístup k vode a státisíce ani ku vzdelávaniu,“ hovorí Jana Žitňanská

Keďže medzinárodnému detskému fondu OSN pre pomoc v núdzi pri UNICEF chýba takmer 70% prostriedkov na to, aby mohol deťom v Nigérii poskytnúť adekvátnu humanitárnu pomoc, Jana Žitňanská ešte pred Vianocami iniciovala v spolupráci s nadáciou Integra verejnú zbierku, finančné prostriedky z ktorej budú použité na nákup jedla, vody, hygienických potrieb a školských pomôcok pre nigérijské deti.

„Aby sme získali pre tieto deti ešte viac finančných prostriedkov, zorganizovali sme v Bruseli pub kvíz, v rámci ktorého sa hráči mohli nielen zabaviť, ale aj niečo nové naučiť a, samozrejme, prispieť na dobrú vec,“ vysvetľuje europoslankyňa.

Zo 60 tich otázok sa viaceré týkali samotnej Afriky – súťažiaci museli napríklad vedieť, ktorý  africký štát ako prvý vyhlásil nezávislosť spod koloniálnej nadvlády, koľko kilogramov váži slonie ucho alebo ktorý africký štát má najväčšie zastúpenie žien na svete vo svojom parlamente.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Jana ŽitňanskáĎalšie otázky súviseli so športom, kultúrou, belgickými reáliami, ale aj kultovými hláškami z českých a slovenských filmov. V poslednom kole bolo treba identifikovať na základe fotografií z detstva známe političky a politikov.

„Veľmi sa teším, že hoci dnešný večer bol o súťažení, nakoniec nikto neodišiel porazený. Každý jeden účastník, ktorý prišiel, bol víťazom, lebo možno práve jeho finančný príspevok zachránil nejaké dieťa alebo urobil jeho život krajším. Moja vďaka preto patrím všetkým, ktorí včera prišli, ako aj tým, ktorí doteraz prispeli na zbierku prostredníctvom nadácie Integra.“ Ako zároveň europoslankyňa Jana Žitňanská dodala, keďže účastníci pub kvíz s charitatívnym cieľom veľmi ocenili, plánuje do budúcnosti podobnú akciu zopakovať.

Do verejnej zbierky môže stále ešte prispieť aj široká verejnosť zaslaním ľubovoľnej sumy na nasledujúci účet:

IBAN SK50 1100 0000 0026 2747 5658
Variabilný symbol 998, do poznámky prosím uveďte Nigéria.
SWIFT kód banky: TATRSKBX
Adresa banky: Tatra banka, a.s., Hodžovo námestie 3, 811 06 Bratislava

http://www.integra.sk/sk/uvod/100-kategorie/viac-info/317-verejna-zbierka-pre-nigeriu

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices