Nával migrantov. Do gréckeho prístavu prišli tisíce utečencov

ATÉNY – Do aténskeho prístavu Pireus prišlo v pondelok ráno viac než 4 000 migrantov zo severu Grécka, kde chceli prejsť macedónsku hranicu do strednej a západnej Európy. Macedónsko podľa agentúry DPA v nedeľu uzavrelo hranice pre utečencov z Afganistanu a púšťa len migrantov zo Sýrie a Iraku.

Macedónci tento svoj krok zdôvodnili údajným obdobným rozhodnutím Srbska.

Tisíce na hraniciach

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas v nedeľu večer v televízii povedal, že cez päťtisíc ľudí  čaká na gréckej strane macedósko-gréckych hraníc, a nevie, kedy a či ich pustia ďalej. Podľa gréckeho ministra správanie Macedónska nie je v súlade s dohodami z nedávneho summitu Európskej únie, ktorý podľa neho sľúbil, že do nového summitu začiatkom marca zostanú hranice pre utečenecov z Iraku, Sýrie a Afganistanu na balkánskej ceste otvorené.

Od začiatku roka v Macedónsku zaznamenali vyše 83 000 migrantov. Len asi 20 z nich požiadalo o azyl v tejto balkánskej krajine.

Vybraní utečenci

Macedónsko začalo už od polovice novembra na svoje územie púšťať výhradne utečencov, ktorí pochádzajú zo štátov zužovaných vojnovými konfliktami – zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Ostatní, ktorých označujú za „ekonomických migrantov“, pohraničná polícia do krajiny nevpúšťa.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Počet utečencov prúdiacich na grécke ostrovy v Egejskom mori v poslednom týždni sa opäť zvýšil. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov sa minulý týždeň len vo štvrtok a v piatok na grécke ostrovy dostalo 4 600 až 4 800 migrantov, čo je viac ako dvojnásobok denného priemeru, ktorý sa od začiatku roka pohyboval okolo 1 740 ľudí.

S novo zvýšeným množstvom tak počet prichádzajúcich migrantov vo februári vyskočil na 27 555. Vlani vo februári Grécko zaznamenalo 2 783 utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices