Aký dopad budú mať vyjednané ústupky Británii na celú Európsku Úniu?

Dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom: Rozprava s Tuskom a Junckerom

Poslanci budú v stredu od 15h diskutovať s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o ústupkoch Spojenému kráľovstvu, ku ktorým sa na ostatnom samite EÚ zaviazali lídri členských štátov v snahe udržať Britániu v Únii. Rozprava sa zameria aj na dopad vyjednaných ústupkov na celú EÚ.

Efektívnejšie párovanie pracovných ponúk a uchádzačov naprieč EÚ

Poslanci budú v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o návrhu na zefektívnenia siete Európskych služieb zamestnanosti (EURES), ktorého cieľom je účinnejší boj s nezamestnanosťou. Nové nariadenie, na ktorého texte sa už poslanci neformálne dohodli s Radou (ministrov) EÚ, zlepší prepojenie databáz voľných pracovných miest, čo umožní ľahšie spárovanie ponúk s uchádzačmi, a posilní postavenie sociálnych partnerov. Viac pozornosti venuje aj cezhraničným regiónom a mladým ľuďom.

Fungujú protipašerácke dohody EÚ s tabakovými spoločnosťami? Poslanci sa budú pýtať Komisie
Poslancov bude pred možným predĺžením dohody proti falšovaniu a pašovaniu cigariet so spoločnosťou Philip Morris International (PMI) zaujímať, do akej miery naplnili súčasné zmluvy so štyrmi najväčším tabakovými spoločnosťami očakávané ciele. Vo štvrtok ráno budú preto s Komisiou diskutovať o obsahu jej hodnotiacej správy, ktorú mala exekutíva EÚ predložiť už v decembri 2015.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Výmena informácii o pašovaných domácich zvieratách

V súvislosti s rastúcimi obavami ohľadom rozsiahleho obchodu s domácimi zvieratami, ktoré sú často zanedbávané a prenášajú rôzne ochorenia, bude plénum vo štvrtok hlasovať o výzve na celoúnijnú výmenu informácií a povinnú registráciu mačiek a psov v členských štátoch. Pašovanie zvierat je čoraz intenzívnejšie previazané s organizovaným zločinom a po obchode s narkotikami a zbraňami predstavuje tretí najvýnosnejší druh nezákonného obchodu v EÚ.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na úrovni zo začiatku roka, pričom údaje za január …

Consent choices