grohling
Branislav Gröhling, expert na stredné a odborné školstvo. PHOTO: archív SaS.

Branislav Gröhling: Zabráňme odlivu mozgov zo Slovenska

V súčasnosti v zahraničí žijú asi 2 milióny Slovákov. Jeden z výrazných odlivov spôsobuje aj vycestovanie za štúdiom.

V zahraničí študuje asi 30-tisíc Slovákov. A viac ako polovica z nich nemá v pláne sa vrátiť. V roku 2012 zo Slovenska odišlo 14 percent študentov a počet odídených každoročne rastie. Nie je to mimoriadne veľa, no v pravidelných intervaloch takto Slovensko prichádza o schopných, priebojných ľudí. Odôvodňujú to lepšími školami a lepšou životnou úrovňou.

Mladí Slováci odchádzajú, pretože vedia, že inde dostanú lepšie vzdelanie a tento pocit často nadobudnú už na základných školách. To neznamená, že by sme mali katastrofálne školy, lebo tak to nie je. Máme len školy so slabou konkurencieschopnosťou v porovnaní s cudzinou. Na riešenie tohto problému nie je nutné mimoriadne investovať (aj keď navýšiť investície do školstva eventuálne bude potrebné). Školstvo by sme potrebovali pretvoriť tak, aby bolo zaujímavé a konkurencieschopné. A  túto zmenu by sme mali zaviesť naprieč všetkými úrovňami.

V prvom rade je treba rozšíriť škálu školení pre učiteľov a dať im možnosť učiť novými spôsobmi a inovatívnymi metódami. Školy by mali mať slobodu organizovať výučbu na základe svojho uváženia, tak ako to spravili Estónci a štát by sledovať len výsledok vzdelania. Teda žiadaný cieľový stav žiaka alebo študenta – čo chceme, aby na konci základnej, strednej, vysokej školy vedel. Škola by tiež mala dostať možnosť priamo komunikovať a zavádzať návrhy na zlepšenia systému, či výučby. Takýmto spôsobom budeme vedieť vyprofilovať moderné, konkurencieschopné školy, ktoré si žiakov a študentov udržia nenechajú odísť do cudziny.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Ak mladý človek zvolí po strednej škole aj vysokú školu v domovine, ďalším krokom bude ho tu udržať po štúdiu. Tu bude nutné zlepšenie pracovných podmienok, ale aj zlepšenie podnikateľského prostredia a podpora malých a stredných podnikateľov, ako to uvádza program SaS Agenda 2020. Je to preto, že práve mladí ľudia radšej riskujú a dávajú sa na podnikanie či zakladajú živnosti.

Odliv mozgov sa dá zvrátiť, ak budú mladí vidieť perspektívu vo vzdelávacom systéme krajiny a v pracovnom živote v krajine. Treba však opustiť politickú letargiu a konať, kým nie je neskoro. Podarí sa nám tak na Slovensku udržať podnikavých, šikovných a hlavne pracovitých ľudí a to je to, čo krajina potrebuje.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Branislav Gröhling, kandidát SaS do volieb do NR SR, expert na stredné a odborné školstvo

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices