Do Grécka už priplávalo asi 94 300 utečencov, varujú úrady

ATÉNY – V tomto roku do Grécka priplávalo už 94 269 utečencov, oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. V pondelok ráno prišlo do aténskeho prístavu Pireus vyše 4 000 migrantov zo severu krajiny, kde chceli prejsť cez macedónsku hranicu ďalej do strednej a západnej Európy.

Macedónsko v nedeľu uzavrelo hranice pre utečencov z Afganistanu a ďalej púšťa len utečencov zo Sýrie a Iraku. Aj títo ľudia ale musia mať platné doklady v krajine pôvodu, čo je pre mnohých z nich nesplniteľné. Macedónci tento krok, ktorý medzi prítomnými Afgancami vyvolal búrku nevôle, zdôvodnili údajným obdobným rozhodnutím Srbska.

Tisíce čakajú na hraniciach

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas v nedeľu večer povedal, že vyše 5 000 ľudí čaká na gréckej strane macedónsko-gréckych hraníc. Nevedia pritom, kedy a či vôbec ich pustia ďalej. Správanie Macedónska nie je podľa gréckeho ministra v súlade s dohodami z nedávneho summitu Európskej únie. Na ňom sa štátnici dohodli, že do nového summitu začiatkom marca zostanú hranice pre utečencov z Iraku, Sýrie a Afganistanu na balkánskej ceste otvorené, upozornil minister.

„Európska únia opäť za niečo hlasovala, dosiahla dohodu, a viacero krajín, ktorých chýba kultúra Európskej únie – vrátane Rakúska, bohužiaľ – túto dohodu porušili už po desiatich hodinách, čo sme ju dosiahli,“ povedal Muzalas.

Grécka vláda podľa médií dala najavo, že počet ľudí, ktorí uviazli na hranici, sa podľa nej bude prudko zvyšovať. Atény pritom obvinili Európsku úniu, že sa nevie vysporiadať s jednostrannými akciami a šírením poplašných správ zo strany jednotlivých členských štátov.

Nával utečencov

Od začiatku roka do Macedónska prišlo vyše 83 000 migrantov. Len asi 20 z nich ale požiadalo v tejto balkánskej krajine o azyl.

Macedónsko začalo už od polovice novembra na svoje územie vpúšťať výhradne utečencov, ktorí pochádzajú z krajín sužovaných vojnovými konfliktami – zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Ostatných, ktorých označuje za ekonomických migrantov, pohraničná polícia do krajiny nevpúšťa. Macedónske úrady upozornili, že tak nasledujú reakciu Srbska, Chorvátska a Slovinska, ktoré v posledných dňoch vrátili do Macedónska viac než 600 Afgancov. Ďalších 1 500 ich zo spomínaných krajín očakáva Skopje v nasledujúcich dňoch.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Demonštrácie na hraniciach

Niekoľko stoviek Afgancov proti novým opatreniam na hraničnom priechode Idomeni-Gevgelija protestovalo. Demonštranti, ktorí zároveň zablokovali železničnú trať medzi oboma krajina, skandovali heslá vyzývajúce k tomu, aby ich prepustili cez hranicu, a mávali narýchlo vyrobenými transparentmi. Niekoľko sa ich pokúsilo preliezť hraničný plot, čo sa štyrom z nich nakoniec podarilo. Macedónska polícia ich zadržala.

Prúd migrantov, ktorí smerujú na grécke ostrovy v Egejskom mori, počas zimného obdobia poľavil. V poslednom týždni ale znovu zosilnel – podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov sa minulý týždeň len vo štvrtok a v piatok na grécke ostrovy dostalo 4 600 až 4 800 utečencov. To je viac než dvojnásobok denného priemeru, ktorý sa od začiatku roka pohyboval okolo 1 740 ľudí.

Nárast počtu prichádzajúcich

Po tomto náraste sa tak počet prichádzajúcich utečencov vo februári zvýšil na 27 555. Vlani v tom istom čase Grécko zaznamenalo 2 783 migrantov.

Od začiatku tohto roka do 20. februára priplávalo z Turecka do Grécka podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov už 94 269 migrantov. Za minulý rok ich bolo 856 723. Najviac z tohto počtu utečencov (44 percent) pochádza zo Sýrie, 29 percent z Afganistanu a 17 percent z Iraku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices