Poslanci navštívili sýrske utečenecké tábory v Turecku. Aké sú ich dojmy?

Predtým, ako v Sýrii vypukla občianska vojna, študovala Gülhan fyziku na univerzite Tishreen v meste Latakia. Má 32 rokov a už štyri roky žije spoločne so svojimi deťmi v utečeneckom tábore neďaleko mesta Osmaniye na juhu Turecka. Humanitárna kríza, ktorú spôsobil konflikt v Sýrii, sa stala najväčšou od čias druhej svetovej vojny. Minulý týždeň do sýrskych utečeneckých táborov zavítali poslanci EP, aby sa na vlastné oči presvedčili, v akých podmienkach tu títo ľudia žijú.

Gülhan je Sýrčanka s tureckými koreňmi. Jej príbeh je jedným z nespočetných príbehov, ktoré si poslanci vypočuli počas svojej minulotýždňovej návštevy utečeneckých táborov v Turecku. Takmer päť rokov trvajúce boje si v Sýrii vyžiadali viac ako štvrť milióna obetí a 11 miliónov ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy. Gülhan je jednou z nich.

V Turecku žije momentálne viac ako dva a pol milióna utečencov. Žiadna iná krajina na svete ich medzi seba neprijala toľko, ako práve Turecko. V snahe pomôcť mu sa štáty EÚ 3. februára dohodli na vytvorení fondu vo výške 3 miliárd eur, z ktorého by sa mali financovať kroky na riešenie prílivu utečencov, ktorý nemá obdoby. A akoby to všetko nestačilo, počas uplynulých dní utiekli do Turecka ďalšie desaťtisíce ľudí potom, ako vypukli ďalšie boje v okolí mesta Aleppo.

Výbor pre občianske slobody

Práve v tomto čase navštívili utečenecké tábory v Turecku poslanci Európskeho parlamentu. Sedemčlenná delegácia výboru pre občianske slobody pod vedením podpredsedníčky EP Silvie Guillaume zavítala 9. februára do tábora v meste Nizip. Toto miesto sa nachádza približne 45 kilometrov od sýrskych hraníc a žije tu okolo 15 000 ľudí. Silvie Guillaume tu vyhlásila, že Parlament plne „uznáva a rešpektuje úsilie tureckých úradov i miestnych komunít.“

Poslanci ocenili Turecko ta to, že týmto ľuďom poskytlo prístrešie, stravu, zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie pre ich deti. Pripomenuli však, že len 10% sýrskych utečencov žije v utečeneckých táboroch. Po Nizipe poslanci navštívili i niekoľko rodín, ktorí prijali Sýrčanov do svojich domovov. „Podmienky pre tých, ktorí žijú v táboroch a mimo nich sú veľmi odlišné,“ zhodnotila situácii Silvie Guillaume. „Situácia utečencov, ktorí žijú mimo táborov, je veľmi neistá a potrebujú súrnu pomoc, najmä čo sa týka vzdelávania a pracovných príležitostí,“ dodala. Odhaduje sa, že až polovicu utečencov tvoria deti, pričom len 14% školopovinných detí navštevuje vyučovanie.

Členovia výboru pre občianske slobody sa počas svojej návštevy stretli i s predstaviteľmi tureckých úradov a zástupcami agentúry OSN pre utečencov. Navštívili i registračné centrum pre utečencov z viac ako 80 krajín.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Výbor pre rozpočet

Do Turecka minulý týždeň vycestovalo i jedenásť členov výboru pre rozpočet. Ich zámerom bolo zhodnotiť to, ako sa využívajú európske peniaze určené na pomoc utečencom. „Cítim, že sa nevedia dočkať návratu do svojej krajiny,“ povedal 10. februára po stretnutí s rodinou sýrskych utečencov v tábore Osmaniye predseda výboru Jean Arthuis (ALDE, FR). „Našou prioritou musí byť znovunastolenie miestu na Blízkom východe, lebo len mier môže vyriešiť problém migrácie,“ dodal.

Čo sa týka nedávno odsúhlaseného trojmiliardového fondu pre pomoc Turecku, Jean Arthuis nástojil na tom, aby sa z neho začalo čerpať čo najskôr. Zdôraznil však, že „zo strany Turecka potrebujeme transparentnosť a jasnosť. Situácia je skutočne naliehavá, a ak chceme reagovať rýchlo, tak potrebujeme dôveru.“

V tábore Osmaniye sa boli poslanci pozrieť i do miestneho supermarketu a knižnice, ktoré financovala EÚ. Členovia rozpočtového výboru sa počas svojej návštevy stretli i s predstaviteľmi agentúry OSN pre utečencov, Svetového potravinového programu, UNICEF-u i so zástupcami tureckej vlády.

Ako EÚ pomáha pri riešení sýrskej krízy?

Európska únia je tu hlavným darcom. Na humanitárnu, rozvojovú a hospodársku pomoc vyčlenila EÚ spoločne s členskými štátmi už viac ako 5 miliárd eur. Na pomoc Turecku bol okrem toho nedávno vytvorený fond vo výške 3 miliárd eur. Plénum o ňom rokovalo 2. februára.

Turecko sa počas posledných rokov stalo pre utečencov nielen hosťovskou, ale i tranzitnou krajinou. Do konca roku 2015 priplávalo do Európy viac ako milión ľudí, z čoho 49% tvorili Sýrčania. Veľká väčšina z nich cestovala z Turecka, pričom viac ako pol milióna sa vylodilo na gréckom ostrove Lesbos.

Doteraz nič nenaznačuje, že by sa príliv utečencov mohol utíšiť. Posledné štatistiky agentúry OSN pre utečencov ukazujú, že len za prvých šesť týždňov tohto roku priplávalo do Európy na lodiach viac ako 80 000 utečencov a migrantov. Je to viac ako počas prvých štyroch mesiacov minulého roka. A už viac 400 ľudí prišlo tento rok pri svojej ceste o život.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices