Slovensko vedie spor s Úniou pre zákaz vývozu pitnej vody

BRATISLAVA – Slovensko sa dostalo do sporu s Európskou komisiou pre predvlaňajšiu zmenu ústavy, ktorou Bratislava až na výnimky zakázala vývoz vody do zahraničia. Oznámil to premiér Robert Fico.

„Vedieme s Európskou komisiou vážny právny spor, čo sa bude diať s pitnou vodou na Slovensku. Či to bude tovar, ktorý si bude môcť hocikto vziať a vyviezť v cisternách či potrubím mimo územia Slovenska, alebo to bude strategická surovina a národné bohatstvo, na ktoré sa budú vzťahovať úplne iné pravidlá,“povedal premiér Robert Fico.

Spor o súlade zákazu vývozu vody s európskymi pravidlami o voľnom pohybe tovaru v Únii vyvolalo rozhodnutie slovenských úradov, ktoré vlani zamietli žiadosť poľskej firmy o povolenie na vývoz minerálnej vody potrubím zo Slovenska do Poľska.

„Pokiaľ by sme od svojho postoja ustúpili, znamenalo by to precedens, ktorý by sa netýkal len severného Slovenska, ale aj zásob pitnej vody, ktoré máme na Žitnom ostrove. Mohlo by dôjsť k neobmedzenému a neregulovanému vývozu pitnej vody ako suroviny,“ povedal Fico.

Zákaz vývozu

Ústavný zákaz vývozu pitnej vody zo zdrojov na území Slovenska sa nevzťahuje na pitnú alebo minerálnu vodu balenú na Slovensku alebo určenú na osobnú potrebu. Výnimka platí pre prípad humanitárnej pomoci alebo v núdzových situáciách.

Slovenský minister životného prostredia Peter Žiga dodal, že záujemcovia môžu postaviť fabriku na plnenie vody do fliaš na Slovensku a potom ju vyvážať do cudziny.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

„Pokiaľ má nejaká spoločnosť záujem postaviť továreň na území Slovenskej republiky, zamestnať našich ľudí, vyrobiť tu pridanú hodnotu a zaplatiť z nej dane, potom túto spoločnosť podporíme. Sme zásadne proti tomu, aby takáto spoločnosť prišla a cez hranice potrubím vyviezla vodu ako strategickú surovinu do zahraničia,“ povedal Žiga.

Využívame pätinu zásob

Žiga i Fico v pokračujúcej kampani pred marcovými parlamentnými voľbami súčasne kritizovali časť opozície, že pri hlasovaní o zákaze vývozu vody do cudziny príslušnú zmenu ústavy nepodporila. Niektorí opoziční poslanci už vtedy obvinili vládu z populizmu.

Slovensko má značné zásoby podzemnej vody, ktoré podľa skorších informácii ministerstvo životného prostredia využíva len z jednej pätiny. Rozsiahla zásobáreň pitnej vody je v povodí Dunaja na Žitnom ostrove na juhu krajiny. Žiga uviedol, že zásoby vody sú na Slovensku ale rozložené nerovnomerne a že východná časť krajiny sa v budúcnosti môže potýkať s nedostatkom pitnej vody.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices